Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСвято чуда на горі Фавор – свято неземного світла

Свято чуда на горі Фавор – свято неземного світла

Этот материал также доступен на русском языке
У серпні християни відзначають два великі свята – Преображення Господнє і Успіння Пресвятої Богородиці. Тож поговоримо сьогодні про історію першого свята.

Чудо на горі Фавор

Цього року Преображення Господнє ми відзначаємо 6 серпня (19 – за юліанським календарем). У народі його ще називають Яблучним Спасом, бо цього дня, згідно зі Старим Завітом, прийнято освячувати перші плоди — виноград та яблука.

Вважається, що свято Преображення Господнього було встановлено у Вірменії в IV столітті святителем Григорієм Просвітителем. Спочатку його відзначали лише на християнському Сході, і лише з VIII століття його почали святкувати західні християни.

Про Преображення Господнє розповіли перші євангелісти Матвій, Марк і Лука, а свідками цієї події стали лише обрані апостоли. Сталося це на горі Фавор, куди Христос узяв із собою учнів Петра, Іоанна та Якова. Поки апостоли молилися, з’явилися Мойсей та Ілля, які почали розмовляти з Христом про хресні страждання, які чекали на нього.

Під час молитви апостоли задрімали, а прокинувшись, побачили, що Христос змінився — його обличчя та одяг стали білими і сяяли неземним світлом. У цей момент на небі з’явилася хмара, з якої до учнів долинув голос: «Це є Син Мій Улюблений, в якому Моє благовоління; Його слухайте». Дорогою додому Ісус заборонив апостолам розповідати про цю подію, допоки «син людський не воскресне з мертвих».

 Молитва за здоров’я

Всемогутній Боже, Ти, що Преобразився перед апостолами на горі Тавор, дай мені дар здоров’я та сили. Проникни своєю благодаттю у кожну клітину мого тіла, зціли мої недуги та покажи Свою милість. Нехай Преображення Твоє буде для мене знаком духовного та фізичного відродження. Амінь.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні