Новини

Свята та народні прикмети 27 липня — чому цього дня потрібно залишити на землі горщик каші

27 липня – яке свято відзначають в Україні

27 липня Україна святкує важливе та знакове професійне свято — День медичного працівника. Це особлива можливість вшанувати та висловити подяку людям, які присвятили своє життя спасенню життя інших.

Нагадаємо, що раніше День медика в Україні святкували у червні. У 2023 р. президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким встановив нову дату святкування цього професійного свята – 27 липня. Ця дата буде постійною. Це свято відзначають не лише лікарі, парамедики, фельдшери, медичні сестри та брати, а й медичні інженери, біологи, хіміки, лаборанти та інші фахівці сфери охорони здоров’я.

Сьогодні багато медиків відзначають своє професійне свято на передовій, виконуючи свою шляхетну справу щодо порятунку наших захисників.

Сьогодні відзначають День народження гамбургера. 1900 року в цей день американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Хейвен продав перший гамбургер. Він поклав традиційний німецький біфштекс між двома круглими булочками, додав соус та лист салату. Так народився “король” американського фаст-фуду. За сто років гамбургер окупував увесь світ. Незважаючи на визнану шкідливість бургерів і гучні судові процеси, що потрясли мережі швидкого харчування, гамбургер нарівні з джинсами, як і раніше, залишається символом американської культури і найдемократичнішою їжею, яку можна замовити і в придорожній забігайлівці, і дорогому ресторані. Цього дня прийнято запрошувати рідних та друзів на дегустацію нових рецептів гамбургера.

27 липня – День «Візьми свою рослину на прогулянку». Це неофіційна подія, розпочата Томасом і Рут Ройамі. Головна її мета полягає у тому, щоб залучити людей до зближення зі своїми рослинами. За словами вчених, на стан рослин позитивно впливають розмови, прогулянки, музика. Наприклад, зростання рослин залежить, передусім, від звукових частот. Встановлено, що на рослини благотворно впливають звуки низької частоти: гуркіт морських хвиль та грому, дзюрчання річок, гудіння джмеля.

27 липня – яке церковне свято 2024

27 липня – день пам’яті великомученика Пантелеймона, цілителя. Пантелеймон народився III столітті, в Никомидии. Його ім’я при народженні було Пантолеон, його батько був язичником, а мама – християнкою. Вона не встигла виховати сина, бо рано померла, і Пантолеон пішов навчатись у язичницьку школу. Батько віддав його в учні до лікаря Євфросіна. Все своє життя Пантелеймон присвятив хворим, убогим та жебракам. Він лікував усіх безплатно, зцілюючи ім’ям Ісуса Христа. Але заздрісники донесли до лікаря імператору. Тоді юнака засудили до тортур і страти, але навіть після цього з його молитов відбулося ще чимало чудес. Здійснюються вони і зараз – святий допомагає всім, хто в молитвах просить його заступництва.

Також сьогодні відзначають день пам’яті рівноапостольного єпископа Климента Охридського. Він був учнем святих Кирила та Мефодія. Він першим із болгарських ієрархів почав служити, проповідувати і писати слов’янською мовою. Святитель до глибокої старості ніс єпископське служіння, займався письменницькою діяльністю та перекладом книг слов’янською мовою. Він мирно упокоївся 17 липня 916 року. Поховали святителя Климента у заснованому ним Охридському Пантелеїмоновому монастирі.

Які народні прикмети та традиції сьогодні

Вважалося, що 27 липня на світ виходить нечиста сила у вигляді блискавки, тому намагалися без особливих потреб не залишати свої будинки під час грози.

Була поширена прикмета, за якою саме 27 липня потрібно обов’язково задобрити Польового — духу, що живе у полі. Це необхідно для того, щоб він захищав посіви від негоди. Для цього 27 липня готували горщик каші, який залишали біля останньої смуги жнив.

Що не можна робити 27 липня

  • 27 липня не рекомендується мокнути під дощем, оскільки дощ у цей день приносить хворобу. Також не варто у дощову погоду відчиняти вікна.
  • Невдалий день для великих покупок. Не варто витрачати великі суми грошей сьогодні.
  • У полі та на городі не можна працювати з 10 ранку до 17 години вечора, оскільки серйозно підвищується ризик отримати тепловий або сонячний удар.

Прикмети погоди 27 липня

  • Якщо погода 27 липня суха, то осінь буде теплою, а зима – пізньою.
  • Хмари мають нечіткі межі – до погіршення погоди.
  • Якщо сонце весь день ховається у хмарах, то незабаром будуть дощі.
  • Глухий грім віщує короткий дощ, дзвінкий – затяжна злива.
  • Чайки купаються у водоймах – на хорошу погоду.
  • Наші пращури помітили, якщо у цей день грім – дощ.

Хто святкує День ангела 27 липня

Сьогодні, 27 липня, День ангела святкують Іван, Клим, Макар, Микола, Пантелеймон.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: народні звичаї праздник прикмети свято

Новое на сайте

  • Статті

Вибираємо газовий котел для дому

Перш ніж вирушити за покупкою газового котла, необхідно зрозуміти, який саме опалювальний прилад вам потрібен.…

19/09/2024 01:02
  • Новини

Сильний нагар і застарілий жир тепер не проблема – як господині відмивають духовку без хімії

Варто кілька разів відкласти миття духової шафи після приготування їжі, і краплі жиру та бруду…

18/09/2024 23:24
  • Новини

Встигніть зробити це в саду відразу ж після опадання листя – і ваші плодові дерева не хворітимуть

Досі багато садівників сперечаються на тему: чи потрібно проводити побілку дерев і що це дає.…

18/09/2024 22:53
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 19 вересня

19 вересня очікується невеликий дощ на Одещині, на решті території країни без опадів.

18/09/2024 22:18
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 19 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

18/09/2024 21:32
  • Статті

Не можете заснути, тому що ноги сіпаються і кудись “біжать” – поради невролога, як із цим впоратися

Чому «крутить» ноги ночами і які заходи допоможуть позбутися цього синдрому, розповіла невролог вищої категорії…

18/09/2024 20:44