Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниБагато хто навіть не здогадується, але ці звичайні продукти зберігають здоров'я і...

Багато хто навіть не здогадується, але ці звичайні продукти зберігають здоров’я і продовжують молодість

Этот материал также доступен на русском языке
Споживання різноманітної, збалансованої та поживної їжі дуже важливі для здорового функціонування організму. З віком така потреба тільки зростає. Адже людина після 50 років стає більш уразливою до хвороб. Це пов’язано зі зниженням ефективності імунної системи.

Раніше ми розповідали, чи корисне вживання сала для жінок.

Лікарі радять бути особливо уважними до свого харчування в старшому віці. Рекомендують обмежити вживання трансжирів, цукру та солі. Поряд з цим дієтологи наполегливо радять їсти більше овочів, фруктів та злаків. Крім того, вони визначили ряд продуктів, які незамінні для підтримки здров’я організму людям після 50.

Ягоди

Вони дають нутрієнти – речовини, які організм використовує для виживання, зростання та розмноження. Ягоди дуже корисні для судин, серця, суглобів, шкіри, травної системи. А харчові волокна та вітаміни дуже важливі людям після 50 років. Ягоди позитивно впливають на роботу мозку та покращують пам’ять, чим захищають від хвороби Альцгеймера та деменції. Зберігати зір допомагає чорниця завдяки вітаміну В2.

Здоровій людині слід з’їдати 300 г сезонних ягід на день. Але одна порція має становити не більше 150 г, щоб не навантажувати травну систему.

Листові овочі

Салат айсберг, капуста, рукола, шпинат, листовий салат, петрушка – це лише невеликий перелік найбільш поширених в Україні листових овочів. Дієтологи називають цю групу продуктів однією з найкорисніших, яка доступна широкому колу споживачів. Адже листові овочі знижують ризик захворювань серцево-судинної системи і навіть розвитку певних видів раку. Тому людям після 50 років вони дуже показані для споживання.

Кожного дня слід їсти 300 грамів овочів, включаючи і листові, поділивши їх на 3-4 прийоми їжі.

Риба

Риба – це високоякісний білок. Вона також містить омега-3 жирні кислоти, вітаміни D та B12. Також риба багата на кальцій, калій, фосфор, залізо, цинк, йод і магній.

Відповідно до принципів тарілки здорового харчування рибні страви варто споживати 2-3 рази на тиждень. Це зменшить ризик серцево-судинних захворювань, знизить артеріальний тиск та ризик інсультів та серцевої недостатності.

Горіхи та насіння

Горіхи є джерелом поліненасичених жирних кислот омега-3. Тому покращують пам`ять і концентрацію уваги, а ще – знімають стрес. Вітамін В, магній і незамінні амінокислоти дуже важливі для функціонування організму після 50 років. Насіння у раціоні діє як антиоксидант.

Дієтологи рекомендують з’їдати 4-6 штук волоських горіхів на день дорослим людям, а після 50 років цю кількість зменшити до 3-4 ядер. Приблизно півжмені насіння варто додавати в щоденний раціон.

Кисломолочний сир

Дуже важливий продукт у харчуванні після 50 років. У складі білку казеїну містяться амінокислоти. Казеїн сприяє ліпідному обміну та знижує рівень холестерину в крові. Кисломолочний сир також містить кальцій та фосфор, а тому корисний для зубів, нігтів, волосся, кісткової тканини та нервової системи.

Дієтологи радять не перевищувати добову норму споживання сиру: 200-300 г буде достатньо.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні