Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯку рибу варто їсти людям старшого віку, а від якої краще відмовитися...

Яку рибу варто їсти людям старшого віку, а від якої краще відмовитися – запам’ятайте цей список

Этот материал также доступен на русском языке
Харчова цінність риби може різнитися. Вона залежить від її виду, а також місця і навіть часу вилову. Щоб розуміти, яка риба більше корисна для людей старшого віку, а від якої варто відмовитися, варто знати чим різняться між собою різні її види.

У цьому матеріалі ви знайдете відповіді на такі запитання:

  • яку рибу потрібно обов’язково вводити до раціону пенсіонерам,
  • як навчитися відрізняти дієтичну рибу від жирної,
  • де більше білка у м’ясі чи рибі.

Раніше ми розповідали, яка риба корисна для серця.

Риба дієтична або жирна

Вміст жиру в рибі може коливатися від 0,5% до 35%.

Нежирною вважають рибу, в якої цей показник не перевищує 2%. До таких належать минтай, бичок, карась, камбала, тріска, окунь, судак, щука, хек. Усі вони чудово підходять для раціону людей старшого віку, адже легко засвоюються і не перевантажують травну систему.

Помірно жирними видами риби (2-8% жиру) називають горбушу, зубатку, коропа, кільку, салаку, сома, ставриду, тунця. Вони також показані для харчування пенсіонерів.

Жирна риба має 8-15% жиру. Це лосось і осетер, палтус і сайра, сардина і оселедець, івасі та скумбрія. Такі види слід вживати обережно людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також літнім людям.

А дуже жирна риба – мінога і вугор, які містить понад 15% жиру, будуть значним навантаженням на травну систему літніх людей.

Риба чи м’ясо – що краще вибрати

Деякі види риби містять більше білків, ніж мʼясо птиці та тварин. До прикладу, в осетрових його 16-19%, а в лососевих – 16-22%. Велика кількість білків також в оселедцях, 16-19%. Проте слід зважати на його 20% жирів, які швидко окислюються і набувають неприємного запаху. Саме тому оселедці слід зберігати в розсолі або в герметичному пакуванні. Мʼясо скумбрії також багате на білки, їх там 19-23%, а в ставриді 12-20%.

Зважаючи, що з віком потреба в білках для нормального функціонування організму, збільшується, то такі сорти риби є незамінним їх джерелом. Якщо для дорослої людини протягом дня варто вживати 0,8 г білка на кілограм маси тіла, то для людей старшого віку цей показник збільшений до 1-1,2 г. Таким чином, 200 г риби можуть забезпечити половинну денної потреби у білках для літніх людей.

Кому і яку рибу не можна вживати

Більшість видів риби цілком безпечна для вживання, у тому числі людям старшого віку. Однак існують види, які можуть призвести до проблем зі здоров’ям. Йдеться про макрель – ця риба містить багато ртуті. Також при частому вживанні тунця, скумбрії, дикого лосося та кальмара певна кількість ртуті також може накопичуватися в організмі, і з часом отруювати його. Велика і стара риба містить більше ртуті. Саме тому рибні страви повинні бути частиною повноцінного раціону, а не його переважною складовою.

Лікарі також фіксують випадки появи алергії на рибу у людей зрілого віку. Навіть якщо раніше ви не помічали негативного впливу рибних страв, будьте уважні до свого самопочуття. Необхідно звернутися до лікаря, якщо помітили кропив’янку або шкірний висип, відчули нудоту, біль у животі, або з’явилася діарею чи блювота. Існують випадки алергії на певний вид риби.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні