Середа, 3 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яХвороба Майкла Джексона: що королю поп-музики доводилося приховувати все своє життя

Хвороба Майкла Джексона: що королю поп-музики доводилося приховувати все своє життя

Этот материал также доступен на русском языке
25 червня у світі відзначають День вітиліго. Це рідкісне захворювання шкіри, яке можна розпізнати за блідими або білими плямами. Їхня причина – брак меланіну, що відповідає за пігментацію шкіри.

Раніше ми розповідали, як військовослужбовці можуть отримати дерматологічну допомогу.

Учені стверджують, що на це захворювання приблизно 0,8-2,8% людей у світі. Проявитися вітиліго може в різному віці. Проте 70% зафіксованих випадків припадає на людей до 25 років. Діти до 12 років складають чверть усіх хворих на цей недуг. Найчастіше захворювання з’являється у сезон активного сонця, навесні або влітку.

Причини виникнення захворювання

До сьогодні лікарі не визначили, що стає причиною появи світлих плям на шкірі.

В даний час однозначного поняття про можливі причини й умови виникнення вітиліго немає. Одні схиляються до нейроендокринної теорії походження вітиліго, інші називають причиною аутоімунні зміни або біохімічні порушення, а також генетику.

У переважній більшості випадків вітиліго починається непомітно. Іноді йому передує первинна еритема  – стадія «рожевого вітиліго». Серед провокуючих факторів відзначають нервові стреси, постійне тертя або травмування, активне сонячне опромінення або хімічний вплив.

Лікування або маскування

Насправді вітиліго не несе загрози фізичному здоров’ю. Водночас воно може мати значний вплив на психосоціальний стан людини.

Досі не винайдено успішного та доказового способу лікування вітиліго до повного ожужання. Серед рекомендацій, які дає кандидат біологічних наук, доцент кафедри мікробіології, вірусології та імунології Буковинського державного медичного університету Андрій Міхєєв, звернутися до лікаря і перевірити, чи не сигналізує шкіра про проблеми з щитовидною залозою або психологічну травму.

«Вітіліго важко піддається лікуванню і вимагає індивідуального підходу, спрямованого на усунення нервово-ендокринних розладів. Ризик розвитку хвороби можна знизити, забезпечивши правильне харчування і спокійну атмосферу вдома (психоемоційні стреси вважаються однією з причин, що провокують розвиток захворювання). Харчування обов’язково має включати продукти з високим вмістом вітамінів Е, В, С. До них належать: петрушка, селера, гречана каша, інжир, плоди шипшини, сир, яловичина і креветки», – пише науковець.

Андрій Міхєєв не рекомендує перебувати на відкритому сонці, адже уражені місця на шкірі можуть згоріти набагато швидше. Людям з таким діагнозом варто користуватися сонцезахисними кремами. Хоча вони, с свою чергу, при частому використанні можуть погіршити перебіг захворювання. Тому найкращий спосіб вберегтися від сонця – закривати світлі ділянки одягом.

Хвороба Майкла Джексона

Всесвітній день вітиліго запровадили 2011 року, у другу річницю смерті  одного з найуспішніших артистів ХХ століття Майкла Джексона. Легендарний співак страждав на цю хворобу, тому її часто називають «хворобою Майкла Джексона».

На початку 90-х років минулого століття король поп-музики зробив операцію з висвітлення шкіри. У такий спосіб він намагався зупинити прогресування хвороби, але даремно. Громадськість розцінила це як спробу забути про темношкіре походження артиста. Йому ж до кінця життя доводилося ховати плями під шарами гриму. Хворобу успадкував також його старший син.

Соцмережа для унікальних

Відзначати День вітиліго запропонував американський підприємець Стів Гарґадон. Він також страждає на цей недуг. Чоловік також заснував приватну соціальну мережу VitiligoFriends.org, де люди із таким захворюванням шкіри можуть ділитися своїми фото та досвідом життя зі своєю особливістю.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні