Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіУ Раді зареєстровано законопроєкт про економічне бронювання - що пропонують депутати

У Раді зареєстровано законопроєкт про економічне бронювання – що пропонують депутати

Этот материал также доступен на русском языке
Депутати зареєстрували у Верховній Раді проект закону про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки (№ 11331), у якому одним із пунктів передбачається економічне бронювання від мобілізації.

Про це стало відомо з поста на сторінці в Facebook одного з авторів законопроєкту – голови комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи.

Раніше ми розповідали, коли повістка вважається врученою і кому обов’язково потрібно оновити свої дані, а хто може і не оновлювати.

“У ці часи робота будь-якого бізнесу залежить від прогнозованості, і перше питання, яке турбує більшість виробників сьогодні – це чи зможе він зберегти для себе критичних працівників? Тому, в законі ми заклали концепцію “економічного бронювання”, яка дозволить зберегти для економіки фахівців, які важко замінять”, – написав Наталуха.

Так, нардеп зазначив, що у законопроєкті передбачаються такі умови:

  1. Для того, щоб забронювати військовозобов’язаного, кожен суб’єкт господарювання сплачує підвищений військовий збір у 20 000 грн на місяць за працівника.
  2. Платити підвищений збір має не працівник, а сам бізнес, тобто роботодавець. Саме роботодавець визначає, хто для нього найбільш критичний та підтверджує це відповідними податками.
  3. Бронювання поширюється на кожен суб’єкт господарювання, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній або ФОП. Останні можуть бронюватись, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року.
  4. Відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у пов’язаному законопроєкті №11332 “про особливості сплати військового збору за бронювання військовозобов’язаних”.

За словами депутата, найближчим часом буде подано ще два альтернативні законопроєкти, які включатимуть:

  • модель із бронюванням за рівнем зарплати понад 35 тис грн;
  • також змішану модель – 35 тис грн зарплати для найманого працівника, 20 тис грн військового збору для ФОП.

Наталуха зазначає, що цей амбітний крок здатний забезпечити безперервну та прогнозовану роботу наших підприємств. А це означає, що будуть надходження до бюджету та фінансуватимуться наші Сили оборони.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні