Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЛікар розкрив усю правду про каву: багатьом уже зараз треба замислитись

Лікар розкрив усю правду про каву: багатьом уже зараз треба замислитись

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ви полюбляєте починати ранок із кави, або цей напій є обов’язковим ритуалом перерви під час роботи, то маєте знати: кому кава протипоказана і чим вона може бути шкідлива.

Дослідники стверджують, що кава ділить друге і третє місце з чаєм за популярністю серед напоїв після води. Це насамперед пов’язано з її підбадьорливим ефектом, який досягається завдяки алкалоїдів кофеїну – найпоширенішим наркотиком у світі.

Вчені розкрили несподівану властивість кави.

Вміст кофеїну в каві різниться залежно від сорту бобів, а також від способу приготування напою. Проте середня порція кави 30 мл містить його від 40 до 100 мг. Чим краще просмажена кава, тим менше кофеїну вона містить. Крім того, цієї речовини менше в Арабіці, у порівнянні з Робустою.

Європейське агентство з безпеки продуктів харчування EFSA визначило безпечну щоденну дозу кофеїну. Для дорослих вона становить 400 мг, для підлітків розраховується: 3 мг/кг маси тіла.

Яка шкоду може спричинити кава

Безсоння та тривога, вплив на серце та шлунок – такі основні негативні наслідки надмірного вживання кави називає Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини Буковинського державного медичного університету.

«Надмірне вживання кави може призвести до проблем із сном. Кофеїн може перешкоджати процесу засинання та призвести до безсоння, особливо, якщо споживати його у другій половині дня. Крім того, деякі люди виявляють підвищену тривожність та нервозність після вживання кави», – йдеться у статті медика.

Володимир Вівсянник додає, що «для деяких осіб кава може бути причиною підвищеного артеріального тиску та може викликати серцеві проблеми. Крім того, кава може мати подразнюючий вплив на шлункову оболонку та призводити до гастриту або виразок. Тому важливо вживати її з обережністю та враховувати власні індивідуальні особливості організму».

Кому не можна пити каву

Виходячи з того, чим може бути шкідливим цей напій, можна визначити, кому його вживати не варто. Слід відмовитися від кави або максимально її обмежити людям, які страждають на безсоння або мають проблеми із засинанням. У моменти тривожності, переживань кава здатна посилити ці відчуття і призвести до надмірного збудження. Тому відмовте собі в чашці напою за таких обставин.

Людям з підвищеним артеріальним тиском та іншими захворювання серцево-судинної системи кава також не рекомендована. Так само як і тим, хто страждає на хвороби шлунку. Хоча в невеликих кількостях, якщо ви не помічаєте погіршення самопочуття, її можна споживати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні