Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 4 червня – чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 4 червня – чому цього дня не можна купатися у природних водоймах

Этот материал также доступен на русском языке
4 червня в Україні відзначають День пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, Всесвітній день боротьби з опустеленням і посухою, День господарських судів, Всесвітній день боротьби з карієсом. Вшановують пам'ять святого Митрофана, патріарха Царгородського. Іменини відзначають Олександр, Опанас, Валерій, Кирило, Леонтій, Марія, Марк, Марфа, Мефодій, Митрофан, Микола, Северин.

4 червня – яке свято відзначають в Україні

4 червня в Україні відзначають День пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Цього дня вшановують невинних дітей, які загинули внаслідок воєнних дій. За даними Офісу генпрокурора, станом на 27 травня 2024 року за час повномасштабного вторгнення внаслідок бойових дій загинуло щонайменше 548 дітей.

Також 4 червня відзначають Всесвітній день боротьби з опустеленням і посухою. Він заснований ООН та присвячений одній з найгостріших екологічних проблем сучасності. Через зростання чисельності населення та нестійких моделей виробництва та споживання потреба у природних ресурсах збільшується, що призводить до надмірного навантаження на землю та її деградації. Тому дуже важливо дбайливо ставитись до ресурсів. Тема Всесвітнього дня боротьби з опустелюванням та посухою у 2024 році – “Єдність заради землі. Наша спадщина. Наше майбутнє”. Вона має привернути увагу до майбутнього управління землею — найціннішого ресурсу.

Ще одне свято 4 червня – День господарських судів. Саме в цей день у 1991 році Верховна Рада Республіки Україна ухвалила Закон Української РСР “Про Арбітражний суд”, який започаткував створення спеціалізованих органів, що захищають права та інтереси учасників господарських правовідносин, що охороняються законом.

Також 4 червня відзначають Всесвітній день боротьби з карієсом. Цей день був заснований у США у 2013 році. Свято покликане наголосити на важливості догляду за ротовою порожниною та профілактиці боротьби з карієсом. Відповідно до Всесвітньої організації охорони здоров’я, захворювання зустрічається до 60-90% дітей шкільного віку та майже у 100% дорослих людей.

4 червня – яке церковне свято 2024

4 червня вшановують пам’ять святого Митрофана, патріарха Константинопольського. Його батько Дометій був язичником, який прийняв християнську віру. Незабаром єпископ Тіт висвятив його у пресвітера, а після смерті єпископа він зайняв його місце. Після смерті Дометія його місце зайняв спочатку старший син Проб, а невдовзі Митрофан.

Захоплений святістю життя і мудрістю святого Митрофана, імператор Костянтин Великий забрав його з Візантії до Риму, а після перенесення столиці до Візантії вони повернулися. Під час I Вселенського Собору Костянтин Великий починав святих отців титул патріарха святителя Митрофана — так він став першим патріархом Константинопольським.

Святитель Митрофан помер 17 років. Його мощі зберігаються у храмі у Константинополі, спорудженому на його пам’ять.

4 червня – що не можна сьогодні робити

4 червня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • лінуватися — інакше чекають невдачі;
  • сваритися — сварка затягнеться надовго;
  • пити алкогольні напої — можливе отруєння;
  • купатися в природних водоймах — є ризик захворіти;
  • зібрані курячі яйця не можна зберігати сирими — потрібно одразу зварити.

4 червня – що заведено робити цього дня

Вважається, що в цей день не можна лінуватися, а навпаки — треба добре попрацювати, тоді на людину чекає благополуччя і успіх.

Також у цей день дівчата плели вінки і пускали їх по воді: якщо він попливе, то його володарка буде щаслива, потоне — на нещастя.

Згідно з місячним посівним календарем, 4 червня 2024 року рекомендується зайнятися посадкою будь-яких овочів, зернових культур, зелені, салатів та плодових дерев, обробкою насіння, заготівлею живців для щеплень, збиранням урожаю полуниці, внесенням підживлення.

4 червня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • сильна роса вранці — до багатого врожаю;
  • туман — до грибного літа;
  • веселка в першій половині дня — до дощу, у другій — до спеки;
  • з’явилося багато павуків — до багатого врожаю огірків.

4 червня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександр, Опанас, Валерій, Кирило, Леонтій, Марія, Марк, Марфа, Мефодій, Митрофан, Микола, Северин.

Вас також можуть зацікавити новини:

Пенсії в Україні: це потрібно знати пенсіонерам, які одержують виплати через банк

Обмеження переказів із картки на картку: які ліміти встановить Нацбанк (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні