Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 3 червня – чому цього дня потрібно з'їсти...

Свята та народні прикмети 3 червня – чому цього дня потрібно з’їсти насіння льону

Этот материал также доступен на русском языке
3 червня в Україні відзначають Всесвітній день велосипеда та День народження парашута. Вшановують пам'ять святого мученика Лукіліана і тих, що з ним. Іменини відзначають Опанас, Діонісій (Деніс), Дмитро, Іпатій, Клавдій, Лаврентій, Лазар, Лук'ян, Павло, Павла, Поліна, Семен, Софія, Уляна, Юліан.

3 червня – яке свято відзначають в Україні

3 червня в Україні святкують Всесвітній день велосипеда. Свято започатковано з ініціативи ООН у 2018 році з ініціативи соціолога Лешека Сибільського, однією з тем вивчення якого є спорт як інструмент соціальної інтеграції. Свято покликане пропагувати велоспорт — простий екологічно чистий і доступний спорт, що дозволяє зміцнювати фізичне та психологічне здоров’я. Крім того, використання велосипеда сприяє дбайливому ставленню до навколишнього середовища. Цього дня у багатьох країнах влаштовують велопробіги.

Також 3 червня відзначають День народження парашута. Саме цього дня 1785 року парашут представив його винахідник — француз Франсуа Бланшар. Тоді на пристрої було успішно приземлено собаку. Через рік експеримент повторили за участю барана, а 22 жовтня 1797 стрибок з парашутом з висоти близько кілометра зробив доброволець Андре-Жак Гарнерен.

3 червня – яке церковне свято 2024

3 червня вшановують пам’ять святого мученика Лукіліана та з ним чотирьох отроків Клавдія, Іпатія, Павла та Діонісія та святої діви Павли. Мученик Лукіан із Нікомідії спочатку був язичницьким жерцем. Але в старості на нього зійшла благодать Божа і він став християнином. Після цього він намагався направити язичником у християнську віру.

Коли про це дізнався місцевий правитель Сілван, він наказав Лукіліану зректися своєї віри, але той відмовився, через що був підданий різним мукам: йому потрощили щелепи, били палицями, підвішували вниз головою і врешті-решт кинули в в’язницю. Там він знайшов чотирьох юнаків, ув’язнених за свою віру: Клавдія, Іпатія, Павла та Діонісія. Усі разом вони молилися.

Невдовзі їх знову піддали тортурам — кинули в розпечену піч, але вогонь перетворився на холод і вони залишилися неушкодженими. Після цього їх відправили до Візантії, де Клавдій, Іпатій, Павло та Діонісій були усічені мечем, а святий Лукіліан повішений на хресті.

Їх поховала діва Павла. Коли дізналися, що вона також християнка, її теж зазнали мук, після чого відсікли голову.

3 червня – що не можна сьогодні робити

3 червня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • сваритися; укладати важливі угоди — вони будуть невдалими;
  • розповідати погані сни — інакше вони збудуться;
  • ходити до лісу — у цей день підвищується ризик зустрітися з агресивними тваринами.

3 червня – що заведено робити цього дня

Наші пращури у цей день сіяли льон та овес. За народними повір’ями, щоб він уродився довгим, при сівбі жінки розпускали коси.

Також вважається, що у цей день корисність льону збільшується, тому потрібно з’їсти жменю насіння.

Згідно з місячним посівним календарем, 3 червня 2024 року — сприятливий період для посадки будь-яких овочів, зернових культур, зелені, салатів та плодових дерев, замочування та обробки насіння, заготівлі живців для щеплень, збирання врожаю полуниці, внесення підживлення.

3 червня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • гроза — буде мало сіна;
  • вранці по воді стелиться туман — на сонячну погоду;
  • весь день дощ – до великого врожаю грибів;
  • вітер дме з півдня — до хорошої погоди та швидкого зростання зернових культур;
  • багато роси — до хорошого врожаю льону та вівса;
  • пишне цвітіння горобини — до хорошого врожаю.

3 червня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Афанасій, Діонісій (Деніс), Дмитро, Іпатій, Клавдій, Лаврентій, Лазар, Лук’ян, Павло, Павла, Поліна, Семен, Софія, Уляна, Юліан.

Вас також можуть зацікавити новини:

Пенсії в Україні: це потрібно знати пенсіонерам, які одержують виплати через банк

Обмеження переказів із картки на картку: які ліміти встановить Нацбанк (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні