Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниПрогнози синоптиків: якою буде погода влітку - нормальною чи аномальною

Прогнози синоптиків: якою буде погода влітку – нормальною чи аномальною

Этот материал также доступен на русском языке
Щорічні обіцянки синоптиків, що літо подарує нам сюрпризи, стали вже традицією. Агенція ООН з погоди та клімату попереджає, що це літо може стати ще більш спекотним, ніж попереднє. Крім того, можливими є зливи, град, шквали і навіть смерчі. А яким буде літо у нашій країні?

Синоптики зробили прогноз на літо:

  • які погодні сюрпризи готує нам червень;
  • чи будуть дощі у липні;
  • чи чекає на нас аномальна спека в серпні.

Віра Балабух, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України, впевнена, що надто сильної спеки цього літа нам очікувати не варто. Погода буде теплою, але не спекотною, без аномально високих температур. Найспекотнішими періодами будуть липень і перша половина серпня.

Червень: у міру теплий і майже без опадів

Температура першого літнього місяця може бути на один-два градуси вищою за норму, тобто в межах 30 градусів. Найвищою вона очікується на заході країни, а також на південному сході.

В решті регіонів погода буде в міру теплою, без аномально високих температур. Крім того, на території усієї України у червні майже не буде дощів.

Липень: очікуються зливи і грози з градом

Липень вважається спекотним місяцем літа, і, як стверджують синоптики, середня за місяць температура повітря також може перевищити кліматичну норму по всій території країни. Повітря прогріватиметься до 28-32 градусів вдень, вночі буде прохолодніше.

Крім того, протягом цього місяця традиційно спостерігається найбільша кількість злив, гроз із градом та шквалами, і цей рік не стане винятком. Зазвичай такі явища пов’язані з дуже високою температурою і наявністю вологи у повітрі.

Серпень: прогнозують спеку

Не менш спекотною буде і перша половина серпня – як на півдні, так і на півночі. У південній та східній частинах країни денні температури перевищуватимуть 32 градуси тепла. В основному дні будуть сонячними, з мінімальною кількістю опадів або без них.

Що стосується півночі та заходу України, то тут стовпчик термометра підніметься до 28 градусів, можливі 2-3 дні з грозами та зливами.

Що передбачили народні синоптики?

Народний синоптик Леонід Горбань незадовго до смерті зробив прогноз погоди на літо 2024 року.

Він вважав, що на нашу країну цього літа чекає сильна посуха, і навіть направив попередження з розрахунками до Кабінету Міністрів, Верховної Ради та Міністерства аграрної політики і продовольства України. Згідно з цими розрахунками, літня температура в країні підніматиметься до 40 градусів, а дощів зовсім не буде.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні