П’ятниця, 28 Червня, 2024
ГоловнаДачаЦя «незначна» на перший погляд помилка може залишити вас без урожаю томатів...

Ця «незначна» на перший погляд помилка може залишити вас без урожаю томатів – не робіть так

Этот материал также доступен на русском языке
Кожен овочівник хоче зібрати відмінний урожай томатів, через що в хід йдуть різні добрива та підживлення, секретні прийоми. Але не всі вони приносять користь. Що не варто робити на помідорних грядках?

Поставити під питання врожай томатів може звичайне підживлення з азоту. Вся справа в тому, що надмірне внесення азотовмісних препаратів може зіграти з вами злий жарт.

Раніше ми розповідали, де не можна саджати томати.

Так, брак азоту впливає на врожайність. Але саме надлишок азоту небезпечніший для томатів.

Вся справа в тому, що через велику кількість азотних добрив блокується засвоєння рослинами інших мікроелементів. Томати добре нарощують зелену масу і навіть цвітуть, але формування зав’язей і плодів стає проблемним. Тобто азот дозволяє наростити зелену масу на шкоду врожаю.

Надмірне внесення азотних добрив може призвести до підвищеної концентрації нітратів у ґрунті. Це може призвести до надлишку азоту у рослинах, що в свою чергу може викликати такі проблеми, як зелена манія (надмірне зростання зеленої маси без відповідного утворення плодів), погіршення якості плодів (недостатня цукристість, смакові якості та тривалість зберігання) й збільшення сприйнятливості до хвороб та шкідників.

Уникнути надмірної кількості азоту досить просто – потрібно відмовитись від безконтрольного внесення добрив.

І мова не тільки про покупні підживлення, деякі натуральні засоби, які городники часто вносять у ґрунт, також містять азот.

Наприклад, трав’яний настій. Він добре впливає на рослини, але може призвести до накопичення азоту.

Багато дачників при посадці крім перегною вносять ще окремо і азот, що не можна робити, адже в перегною також є ця речовина.

Краще потім додатково внести азот, якщо рослина його потребуватиме.

Як зрозуміти, що томатам не вистачає азоту

Симптоми нестачі азоту у томатів включають жовтизну нижнього листя (нижнє листя стає жовтим, потім коричневіють і відмирають), уповільнення росту рослин, мала кількість квіток і плодів, дрібні і погано розвинені плоди, а також загальне виснаження рослин.

Для усунення нестачі азоту слід удобрювати томати азотовмісними добривами, такими як аміачна селітра, кісткове борошно, перегній та ін. Також важливо правильно підтримувати рівень вологості та поливати рослини вчасно.

Якщо ж ви допустили надмірне внесення азоту, вирішити проблему допоможе монофосфат калію або деревна зола.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні