Неділя, 23 Червня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗверніть увагу на свої нігті – ці зміни можуть вказувати на небезпечну...

Зверніть увагу на свої нігті – ці зміни можуть вказувати на небезпечну хворобу

Этот материал также доступен на русском языке
Іноді багато хвороб можна попередити, якщо прислухатися до свого організму. Американські вчені дійшли висновку, що невинні зміни нігтьової пластини на пальцях рук можуть свідчити про серйозне захворювання.

Після досліджень, проведених вченими з Національних інститутів охорони здоров’я (NIH) США, було виявлено, що наявність доброякісних пухлин нігтьових пластин може бути пов’язана з рідкісним спадковим захворюванням, яке збільшує ризик розвитку злоякісних пухлин у рази, ці дані опубліковано в журналі JAMA Dermatology.

Вся справа в оніхопапіломі – доброякісній пухлинній аномалії нігтьової пластини, коли вздовж нігтя, частіше на великому пальці, з’являється біла чи червона поздовжня смуга. Також серед симптомів – потовщення нігтя на кінці або зміна кольору.

Вчені пов’язують таку хворобу з онкологічним синдромом BAP1, який зазвичай передається людям у спадок. Злоякісні пухлини можуть розвиватися у нирках, на шкірі, очах.

У дослідженні взяли участь 47 осіб з онкологічним синдромом BAP1, у 88% були виявлені оніхопапіломи, які вражають кілька нігтів.

Дослідники уточнюють, що оцінка стану здоров’я нігтів просто необхідна для людей, які мають в анамнезі меланому або інші потенційні злоякісні новоутворення, пов’язані з BAP1.

Читайте також:

Чому ламаються і розшаровуються нігті – у чому може бути причина;

Як уберегти нігті від грибкових захворювань.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні