Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНе робіть цього на Трійцю 2024: можете нашкодити собі та своїй родині:...

Не робіть цього на Трійцю 2024: можете нашкодити собі та своїй родині: важливі прикмети та заборони

Этот материал также доступен на русском языке
Коли у 2024 році відзначатиметься Трійця за новим церковним календарем, що заборонено робити цього дня, а що обов'язково потрібно зробити.

День святої Трійці – одне з головних християнських свят, яке відзначається на 50-й день після Великодня. У православ’ї його відносить до двонадесятих свят і воно прославляє Пресвяту Трійцю. А П’ятидесятницею називають тому, що зішестя Святого Духа на Апостолів відбулося п’ятдесятого дня після Воскресіння Христового.

Раніше ми розповідали, коли відзначати Трійцю за нвоим календарем у цьому році.

За біблійною легендою, в день Трійці на Марію та апостолів в Єрусалимі зійшов Святий Дух, який набув вигляду полум’я. Завдяки цьому апостоли заговорили усіма мовами і змогли проповідувати православ’я в усьому світі.

З того часу Трійця вважається днем народження церкви. Як же треба відзначати це свято і чого не можна робити цього дня?

Коли відзначається Трійця за новим календарем у 2024 році

Трійця відноситься до перехідних свят, і щороку дата змінюється. Але головний орієнтир Великдень.

У православ’ї Трійця відома також як П’ятидесятниця, адже її відзначають через 50 днів після Воскресіння Христового, а в католицизмі – через 57 днів. Але свято завжди випадає саме на неділю.

Великдень 2024 року православні віруючі відзначали 5 травня, отже, православна Трійця 2024 року буде 23 червня.

Католики Великдень святкували 31 березня 2024 року, а Трійцю – 19 травня.

Уклінні молитви П’ятидесятниці

П’ятдесятниця має одну особливість — відразу після літургії відбувається Велика вечірня, за якою читаються так звані уклінні молитви. У стародавній церкві існував звичай читати молитви, стоячи на колінах, але в період від Великодня до Трійці уклін були заборонені. Сьогодні давня традиція молитися навколішки залишилася лише на вечірні П’ятидесятниці.

До уклінних молитов входять три особливі молитви святителя Василія Великого. Вони містять прохання про милість Божу, послання Святого Духа, а також про упокій померлих. Сенс уклінних молитов — зберегти смиренність у душах віруючих.

Трійця 2024: що можна і що не можна робити

Цього року ми відзначаємо Трійцю, чи П’ятидесятницю, 23 червня. Це свято — одне з небагатьох, яке поєднало у собі традиції православ’я та народні забобони.

За старих часів прийнято було відзначати його три дні. Перший день називали Зеленою неділею, коли підлога і всі кути будинків прикрашали свіжою зеленню, оскільки вважалося, що рослини захистять будинок від усіляких бід. Найсильнішими оберегами були береза, горобина та верба, а також любисток. Саме на Трійцю заготовляли березові віники для лазні, оскільки вважалося, що вони здатні вилікувати будь-які захворювання.

Другий день свята називався Клечальним. Цього дня священики виходили в поле і читали молитви, які мали захистити посіви та тварин.

Третій день народ назвав Богодуховим. Незважаючи на церковні заборони, цього дня було прийнято гадати, бо, за повір’ям, усі передбачення були правдивими.

За старих часів вірили, що якщо на Трійцю йде дощ, то той, хто потрапить під нього, буде щасливий цілий рік. Ну а якщо після дощу на небі з’являлася веселка, то сміливо можна було загадувати бажання. Головне, щоб воно було добрим.

Крім того, на Трійцю обов’язково запалювали свічки на згадку про померлих близьких.

Як і будь-яке церковне свято, на Трійцю не можна працювати. Особливо це стосується земляних робіт, оскільки П’ятидесятниця вважається святом землі. Не вітається цього дня також і домашня робота. Виняток становить лише приготування їжі.

Дуже обережно на Трійцю треба ставитись до дерев, гілки яких використовують у церковних ритуалах, — їх було прийнято прикрашати стрічками та квітами.

У Троїцин день вважалося небезпечним гуляти в лісі або біля відкритих водойм — за народними прикметами, у цей день у наш світ приходить усяка нечисть. Тому в протягом усіх святкових днів було заборонено купатися в річках та озерах: русалки та мавки під воду потягнуть або залоскочуть на смерть.

Також не можна відмовляти на Трійцю у допомозі чи милостині, сваритися, ображатися та сумувати.

Прикмети на погоду на Трійцю

  • Якщо на Трійцю буде дощ, чекайте на хороший урожай, теплу погоду без заморозків і багато грибів.
  • Якщо день буде холодним, то це означає дощове та холодне літо.
  • Якщо у цей день буде тепла погода, то буде хороша погода усе літо.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні