Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниНовий наступ РФ: чи підуть окупанти на Київ, Харків та Чернігів

Новий наступ РФ: чи підуть окупанти на Київ, Харків та Чернігів

Этот материал также доступен на русском языке
Іноді з'являється інформація про план атаки Росії на північ і північний схід України: що під загрозою такі міста, як Харків, Чернігів і навіть Київ. До чого готуватись жителям цих міст.

Власними прогнозами поділився Том Купер, австрійський письменник, аналітик, журналіст-розслідувач та ілюстратор, що спеціалізується на військовій авіації. Військову аналітику про війну в Україні Тома Купера передруковують українські та світові ЗМІ.

Раніше ми розповідали, що російські війська активно наступають на двох напрямках.

– Я вважаю це смішною сумішшю з – вибачте за вираз – істерії та непідтверджених чуток.

Кожного дня, ми бачимо, що збройні сили РФ втрачають свою наступальну здатність. У березні та на початку квітня вони все ще намагалися наступати з використанням великих груп, штурмових груп розміру батальйону. Тобто у цих групах були 30-40 бронемашин та від 300 до 400 піхотинців. І кожна така спроба провалювалася. Іноді їм доводилося атакувати одразу такими двома групами.

А що відбувається останні кілька тижнів? Але зараз вони атакують малими групами, де є лише один танк, та 10-15 солдатів з ним. І так 10-15 разів на день. Де ж тоді їхній потенціал, питаю я себе. Звідки в них наберуться сили, щоб рухатися цілою армією, чи бригадою чи дивізією? Де ресурси, щоб проломити українську оборону та дійти до Харкова?

А тепер згадайте, що вони намагалися захопити Харків на початку війни з 2 арміями: 6-ю та 20-ю загальновійськовими арміями. І їм це не вдалося, незважаючи на те, що українські збройні сили фактично протиставили їм приблизно 3-4 бригади. Їм не вдалося навіть оточити Харків.

Як росіяни, втративши свою наступальну здатність, збираються пробитися через Куп’янськ, а потім пройти весь шлях до Харкова? Навіть якщо вони захочуть наступати вниз – з території Росії. Нехай у Харкові залишилося 500 – 700 тисяч людей, це все ще величезне місто, тобто всередині безліч оборонних можливостей для ЗСУ.

Якщо вони задумали провернути таку ж операцію, як у Бахмуті чи Авдіївці, помножену на тисячу – для їхньої логістики це зараз непідйомне завдання. Наразі вони можуть виконувати операції батальйонного масштабу – та й ті розбиваються про українські позиції. Принаймні поки це не зміниться, немає жодної причини панікувати з приводу якихось великих російських наступів на Київ чи Харків.

З Томом Купером розмовляли Костянтин Шабальов та Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні