Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 25 квітня – що категорично не можна робити...

Свята та народні прикмети 25 квітня – що категорично не можна робити у цей день

Этот материал также доступен на русском языке
25 квітня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби проти малярії, Всесвітній день пінгвінів та Міжнародний день ДНК. Вшановують пам'ять апостола та євангеліста Марка. Іменини відзначають Василь, Іоанна, Йосип, Магдалена, Марія, Марк, Марфа, Ніка, Соломія, Сергій, Сільвестр, Тамара.

25 квітня – яке свято відзначають в Україні

25 квітня 2024 року відзначають Всесвітній день боротьби проти малярії – інфекційного захворювання, яке викликається укусом “малярійних комарів”.

Згідно з останніми опублікованими Всесвітньою організацією охорони здоров’я даними, у 2021 році малярія забрала життя близько 619 000 осіб. Загалом було зареєстровано близько 247 мільйонів нових випадків захворювання на малярію порівняно з 245 мільйонами у 2020 році.

95% всіх випадків захворювання на малярію і 96% всіх випадків смерті припадають на Африканський континент. В основному, вмирають діти до 5 років з бідних сімей.

Всесвітній день боротьби з малярією покликаний нагадати про необхідність постійно мобілізувати ресурси та політичну підтримку для профілактики малярії та боротьби з нею.

Також 25 квітня відзначають Міжнародний день ДНК. Саме в цей день у 1953 році один з найстаріших та найавторитетніших загальнонаукових журналів Nature опублікував три статті, присвячені відкриттю молекулярної структури ДНК.

Вперше день ДНК відсвяткували у США 2003 року на честь 50-річчя відкриття подвійної спіралі ДНК. Цього дня проводять різноманітні освітні програми.

25 квітня також святкують Всесвітній день пінгвінів. Він покликаний нагадати про необхідність збереження тваринного різноманіття нашої планети, зокрема популяції птахів, які є одним з головних символів Антарктиди.

Згідно з оцінкою вчених, через глобальне потепління популяція пінгвінів в Антарктиці скоротилося вдвічі за останні 50 років. Уже до кінця XXI століття 70 відсотків королівських пінгвінів можуть зникнути або будуть змушені знайти нові місця для розмноження.

25 квітня – яке церковне свято 2024

Цього дня православні християни вшановують пам’ять апостола та євангеліста Марка.

Племінник апостола Варнави і учень апостола Петра, що народився в Єрусалимі, слідував за Христом у ніч хресних страждань.

Є засновником Александрійської православної церкви, яка стала одним з найважливіших єпископських престолів.

Є автором Євангелія від Марка — другої книги Нового Завіту та другого з чотирьох канонічних Євангелій, в яких описано життя Ісуса Христа.

Помер через напад язичників в Александрії під час богослужіння. Вони побили святого Марка, протягли вулицями міста і кинули до в’язниці. Вночі йому прийшов Спаситель і надихнув його. Вранці натовп язичників потягнув апостола Марка до судилища, але дорогою євангеліст помер.

Мощі святого Марка зберігаються у Венеції — у соборі його імені. А над площею біля нього височіє на колоні бронзовий символ євангеліста — крилатий лев.

25 квітня – що не можна сьогодні робити

Згідно з народними прикметами, у цей день не варто:

  • займатися рукоділлям, в’язати та вишивати — вироби навряд чи вийдуть вдалими;
  • подорожувати;
  • розпускати чутки і пліткувати, інакше постраждає ваша власна репутація;
  • ходити в ліс — високий ризик зустріти агресивних тварин;
  • лаятися біля водойм або над водою.

Триває Великий піст 2024 року, тому тим, хто його дотримується, не можна вживати в їжу м’ясо, рибу та морепродукти, яйця та молочні продукти.

25 квітня — що заведено робити в цей день

Цього дня заведено збирати перші весняні їстівні трави — черемшу, медуницю, щавель, кульбабу і особливо кропиву. Вважається, що приготовані з них страви в цей день мають вдвічі більшу користь.

Крім того, наші пращури розвішували суху кропиву по житлу для захисту будинку від нечисті та хвороб.

Також у цей день було заведено ходити у лазню, щоб змити весь негатив.

25 квітня 2024 року — сприятливий день для робіт з ґрунтом, поливання грядок та саду, внесення органічних добрив.

25 квітня — народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • високо в небі видно веселку — буде ясна погода;
  • дощовий день — травень також буде дощовим;
  • сонячний і ясний день — до спекотного літа та гарного врожаю;
  • весь день голосно співають птахи — до покращення погоди та щастя.

25 квітня — хто святкує іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем святкують Василь, Іоанна, Йосип, Магдалена, Марія, Марк, Марфа, Ніка, Соломія, Сергій, Сильвестр, Тамара.

Вас також можуть зацікавити новини:

Українцям радять відмовитись від пенсії: кому це вигідно

Як реально збільшити пенсію: експерт радить кілька способів, що діють (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні