Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіНовий закон про мобілізацію: на які зміни слід звернути увагу

Новий закон про мобілізацію: на які зміни слід звернути увагу

Этот материал также доступен на русском языке
Закон про мобілізацію включає безліч нововведень. Про деяких ми писали, з іншими ми ознайомимо вас сьогодні. 

Ми вже повідомляли про нові закони щодо мобілізації, ухвалені у квітні 2024 року. Зокрема, про зниження віку для мобілізації з 27 до 25 років, про створення електронного реєстру військовозобов’язаних, про відміну поняття «обмежено придатний», про демобілізацію строковиків.

Але ці закони — лише невелика частина нововведень щодо мобілізації. Основна їх частина — у Законі про мобілізацію, що набрав широкого розголосу, зміни до якого Верховна Рада розглядала два місяці і нарешті ухвалила*.

Читайте також: Закон про мобілізацію ухвалено Верховною Радою – що зміниться і коли нові правила набудуть чинності

Наводимо деякі положення цього закону.

  1.  Усі військовозобов’язані (з 18 до 60 років) повинні оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника протягом 60 днів з дня набрання чинності законом .
  2.  Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані постійно носити з собою військово-обліковий документ (приписне посвідчення, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного) і пред’являти його на вимогу ТЦК або поліцейського.
  3.  Представник ТЦК або поліцейський зобов’язаний фіксувати процес перевірки документів на камеру або телефон.
  4.  Чоловіки, які не перебувають на військовому обліку, не зможуть оформити закордонний паспорт або (мова про тих, хто перебуває за кордоном) скористатися консульськими послугами.
  5.  Замість строкової служби закон запроваджує «базову військову підготовку» для громадян. Її можна пройти під час навчання у вузах або у тренувальних центрах ЗСУ. Така підготовка розпочнеться з 1 вересня 2025 року.
  6.  Пропонується дозволити ТЦК через суд обмежувати ухилянтів у праві управління власним транспортом. Також на них очікує суттєве збільшення штрафів.

Якщо в Раді не буде жодних ухвал, які могли б заблокувати ухвалений законопроект, цього тижня спікер зможе його підписати. Після цього президент України Володимир Зеленський підпише законопроект про мобілізацію протягом двох тижнів. Про це заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив в ефірі телемарафону.

*Новий закон про мобілізацію ще має підписати президент. А набирає чинності через місяць з наступного дня, коли його опублікують у «Голосі України»

Нове на сайті