П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниМобілізація в Україні: що змінилося після підписання президентом нових законів

Мобілізація в Україні: що змінилося після підписання президентом нових законів

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно Президент України підписав нові закони. Вони стосуються питань мобілізації та військової служби. Зокрема, про зниження мобілізаційного віку, реєстр "Оберіг", електронний кабінет військовозобов'язаного, виплати на випадок загибелі на війні тощо.

Мобілізація в Україні: що змінилося?

1. Вік для мобілізації в Україні скоротили з 27 років до 25 років.

Це означає, що військовозобов’язаних чоловіків віком від 25 років тепер може бути мобілізовано. Раніше мобілізувати могли громадян віком від 27 років.

Нагадаємо, за цей закон Верховна Рада проголосувала ще 30 травня 2023 року, але підписав Президент його лише на початку квітня 2024 року*.

2. Більше немає статусу обмежено придатних

На рівні закону тепер закріплено, що людина може бути або придатною до військової служби або непридатною**. Також ті, хто раніше був визнаний обмежено придатними, протягом 9 місяців після набуття чинності законом мають пройти повторний медогляд.

3. Дані про військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру

Ще один закон***, підписаний президентом, – документ про створення електронного реєстру військовозобов’язаних. В ньому міститься інформація про громадян, які підлягають військовому призову, віком від 17 до 60 років. Міноборони внесе до реєстру дані з різних держреєстрів, зокрема, податкової інспекції, МОЗ, Мін’юсту, Міграційної служби, МВС.

*Закон 3127-IX, набрав чинності 04.04.2024 року

**Закон 3621-IX, набуде чинності 04.05.2024 року

***Закон 3549-IX, набрав чинності 04.04.2024 року

Кому обов’язково треба прийти до військкомату?

Чоловіки, визнані обмежено придатними до військової служби у воєнний час, повинні пройти повторний медогляд протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності новим законом*.

Комітет Ради з питань нацбезпеки також виключив норму обмеженої придатності військовозобов’язаних, залишивши лише норму про непридатність. Тобто медкомісія тепер визначатиме, придатна людина до служби чи не придатна.

*21 березня 2024 року Верховна Рада у другому читанні ухвалила Закон «Про забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соцзахист» №10313, який перебуває на підписанні у Президента.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні