П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДачаВона цього не любить: як правильно садити редиску, щоб вона виросла великою,...

Вона цього не любить: як правильно садити редиску, щоб вона виросла великою, соковитою і без пустот

Этот материал также доступен на русском языке
Городники розповіли про найкращі методи вирощування редиски та помилки, яких дачники щороку припускаються під час посадки цього смачного овоча.

Терміни посадки: як впливає світловий день

Редис – культура короткого світлового дня. Це означає, що овоч гармонійно розвивається і плодоносить в умовах короткого світлового дня не більше 12 годин – навесні і наприкінці літа. За довшого дня не буде утворюватися правильний і великий коренеплід, виросте тільки корінець із мишачим хвостиком.

Раніше ми писали, як зробити ґрунт родючим без добрив.

Сорти редиски: які вибирати

Навесні раціональніше вирощувати 18-денні сорти. Для повторної посадки вибирають сорти, стійкі до стрілкування:

  • Родос, 
  • Білі ночі, 
  • Чемпіон, 
  • Дитячий F1. 

Пізні сорти краще садити в другій половині літа.

Холодостійкість: редис боїться холоду 

Прийнято вважати редиску рослиною холодостійкою, її насіння проростає при + 1 °С. Насправді ж на початку вегетації потрібно, щоб температура ґрунту досягла +12…+15 °С. А в теплиці нічне повітря не опускалося нижче +12…+14 °С. Річ у тім, що в холодному ґрунті рослини не засвоюють елементи живлення. Тоді редис навіть якщо і виросте, то буде зовсім дрібним.

При ранній посадці навесні 18-денні сорти можуть відставати в рості через низькі температури до 2 тижнів. Тому найкраща практика для отримання ранньої редиски: 

  • парники, 
  • теплиці, 
  • укриття агроволокном.

Лайфхаки з вирощування редиски

Лайфхак №1. Світловий день можна обдурити, укривши посадки агроволокном. До речі, цей метод і від шкідників допоможе.

Лайфхак №2. Посадки редиски потрібно мульчувати, так збережеться легка структура ґрунту, вологість і тепло. Не використовуйте торф, він занадто щільний і важкий, тому затримує прогрівання ґрунту.

Лайфхак №3. Редис любить бідний ґрунт і не любить органіки.

Не варто перед посадкою підкладати в лунку перегній або тим більше гній. Надлишок азотних добрив також редису не до смаку: їх вносять на бідному ґрунті перед посадкою і не вносять під час вегетації.

Підживлення редису: що він любить

Часто редис просто не підживлюють, якщо вносили азот, фосфор, калій перед підготовкою ґрунту. Або підживлюють тільки один раз після утворення 4-5 листків. Вносять калій або комплексне добриво для овочевих з мінімальною часткою азоту за повільного росту. Під час вибору добрива важливим є вміст бору, цинку, оскільки редис до них дуже вимогливий. А ось калій, фосфор дадуть овочу цукристість і соковитість. Але удобрюють ним редис лише один раз. Якщо вносити підживлення на другій фазі вегетації, корисні речовини просто не встигнуть засвоїтися.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як призначають пенсії по інвалідності: чому групу не продовжують автоматично (відео)

Вік не звільняє від податку: пенсіонери теж платитимуть за квадратні метри (відео)

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні