Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 5 квітня – чому цього дня потрібно обов'язково...

Свята та народні прикмети 5 квітня – чому цього дня потрібно обов’язково провітрити будинок

Этот материал также доступен на русском языке
5 квітня в Україні відзначають День Першої конституції України. Православні вшановують пам'ять мучеників Агафопода, диякона, Феодула, читця, та іже з ними. Іменини відзначають Платон і Семен. У народному календарі Федул Вітряник. Цього дня не потрібно носити рваний і брудний одяг.

5 квітня – яке свято відзначають в Україні

5 квітня в нашій країні відзначають День Першої конституції України. Саме цього дня 1710 року було ухвалено Конституцію Пилипа Орлика. Документ гарантував свободу віросповідання та надавав Запорізькій Січі певний ступінь самоврядування й автономії, що стало важливим кроком для політичної незалежності. Так уперше в Європі було вироблено реальну модель вільної та незалежної держави, що ґрунтується на праві народу на свободу і самовизначення.

Також 5 квітня відзначають Міжнародний день моральності. Цього дня в ООН було підписано Резолюцію про те, що моральні цінності є базою всіх міжнародних документів. Безумовно, моральність необхідна в сьогоднішньому нашому житті не тільки конкретній людині, а й суспільству в цілому. Адже якщо в суспільстві забувають одвічні цінності та нехтують нормами поведінки, настає неминуча деградація. Щоб відзначити свято, можна просто зробити добрий вчинок, адже це зовсім нескладно. 

А ще 5 квітня щорічно в усьому світі відзначають Міжнародний день супу. Домашній суп уже давно став символом осілого і розміреного життя, сімейного затишку і тепла! Ми бажаємо вам сьогодні, в Міжнародний день супу тепла біля сімейного вогнища та смачного! 

5 квітня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять мучеників Агафопода, диякона, Феодула, читця, та іже з ними. Феодул і Агафопод проповідували християнську віру. Одного разу Феодулу наснився невідомий, який вклав йому в руку якийсь предмет. Прокинувшись, юнак виявив у руці перстень із зображенням хреста. З його допомогою Феодул став зцілювати хворих, а язичників навертати до християнства.

Під час гонінь на християн, Агафопода і Феодула намагалися змусити відректися від віри. У в’язниці обидва побачили сон, ніби під час корабельної аварії їх викинуло хвилею на берег у сяючому вбранні. Потім Агафопода і Феодула вирішили стратити: їм прив’язали каміння і кинули в море, але святих викинуло на берег без кайданів і в світлому одязі.

5 квітня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • носити рваний і брудний одяг – це до біди,
  • сваритися з близькими – стосунки зіпсуються надовго,
  • робити будь-які операції, пов’язані із зовнішністю,
  • здійснювати необдумані спонтанні покупки.

Цей день здавна вважається невдалим для подорожей і поїздок. Також не варто починати нові справи.

Триває Великий піст 2024, тим, хто поститься, заборонена гаряча їжа і рослинна олія, а покладається сухоїдіння.

5 квітня – що заведено робити в цей день

Цього дня до святого звертаються з проханнями про захист від зла, видимого й невидимого, зміцнення віри, наставляння на істинний шлях і сили, щоб винести життєві негаразди й прикрощі, коли накриває відчай.

Традиційно день Федула Вітряника проводили вдома і присвячували прибиранню, люди вірили, що якщо в домі 5 квітня буде чисто, то його мешканці будуть щасливими та дружніми.

За народними віруваннями, вітри 5 квітня мають цілющу силу і можуть зняти псування з житла, тому сьогодні рекомендується провітрити будинок.

День здавна вважається вдалим для ворожінь і для будь-якого лікування, але загалом нещасливим. 

5 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • ластівки ще не прилетіли – буде холодна погода;
  • на березі багато соку – до дощового літа;
  • дощ сильний – буде великий урожай.

Наші пращури вірили, що з настанням 5 квітня вітер уже дме теплом.

5 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олексій, Георгій, Марк, Микола, Платон, Семен і Феодул.

Вас також можуть зацікавити новини:

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам: як зростуть виплати з 1 квітня (відео)

Нова грошова допомога: хто з українців отримає виплати ООН у 2024 році (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні