Коли можна їсти рибу у піст:
основні принципи складання меню
Суворі дні посту – перші чотири дні, а також останній тиждень перед Великоднем. Цими днями не можна вживати м’ясні та рибні страви, яйця, молочні продукти, солодке, алкоголь.
У нестрогі дні в суботу та неділю можна вживати рибу та їжу, приготовлену з рослинною олією.
Також вживання риби та олії дозволяється на 2, 3, 5, та 6 тижні Великого посту у понеділок, вівторок та четвер.
На 1, 4 та 7 тижні в понеділок, середу та п’ятницю раціон харчування повинен складатися з хліба, води, овочів, фруктів, компоту, у вівторок та четвер дозволяється вживати гарячу їжу без олії.
- Розпочався Великий піст: чим можна замінити заборонені продукти та урізноманітнити раціон.
- Пісний тертий пиріг з варенням – ідеальний бюджетний десерт, який ні в чому не поступиться здобній випічці.
- Смачні традиції: збираємо в скарбничку рецепти пісного меню – шоколадні кекси до чаю.
- Готуємо смачно: паштет з квасолі з горіхами – найкраща поживна пряна закуска до обіду.
Гречаний суп з рибними фрикадельками
Ви не пробували варити гречаний суп без звичних моркви, цибулі та картоплі, але з гарбузом та найніжнішими рибними фрикадельками з вівсяними пластівцями та сметаною? Дуже цікавий та легкий супчик. Гречка надає супу поживності. Швидко, смачно та корисно – можна готувати не лише під час постів, а й увесь рік.
Інгредієнти
Філе хека (або іншої риби) – 100 грамів, гречка – 1 столові ложки, гарбуз (м’якоть) – 60 грамів, вівсяні пластівці – 1 чайна ложка, вода – 300 мілілітрів, сіль та зелень – за смаком.
Приготування
- Очищений гарбуз нарізати невеликими кубиками.
- Гречану крупу промити і разом із гарбузом відправити у каструлю. Залити водою, довести до кипіння і варити до готовності, близько 20 хвилин.
- Рибне філе нарізати невеликими шматочками і разом з вівсянкою перемолоти в блендері.
- Рибний фарш перекласти в миску, додати порубану зелень, перемішати і сформувати невеликі фрикадельки.
- Рибні фрикадельки викласти в каструлю з гречкою та гарбузом. Суп посолити, довести до кипіння і варити ще 5 хвилин.
При подачі додати нарізану зелень.