Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯкий вибір вигідніший: пенсія за інвалідністю чи за віком?

Який вибір вигідніший: пенсія за інвалідністю чи за віком?

Этот материал также доступен на русском языке
Чому у Пенсійному фонді відмовляють перевести з інвалідної пенсії на вікову? Яка пенсія вигідніша? Ці питання дуже часто ставлять українці, звертаються до різних інстанцій за роз'ясненням.

Запитання читача: “Я перебуваю на пенсії за інвалідністю ІІІ групи з 2001 року. Отримував 50% пенсії за віком. Загальний стаж становить 35 років і 3 місяці.

У 2023 році мені виповнилося 60 років, але у переході на пенсію за віком було відмовлено через недоцільність. Чому пенсія за інвалідністю вигідніша?”

Дійсно, пенсія за інвалідністю ІІІ групи зазвичай призначається у розмірі 50% пенсії за віком. Разом з тим є таке поняття, як пенсія за інвалідністю у розмірі пенсії за віком.

Якщо людина з ІІІ групою інвалідності ще не досягла пенсійного віку, але вже має повний стаж, то пенсія за інвалідністю може призначатися одразу у розмірі пенсії за віком, тобто у повному обсязі.

Саме тому у Пенсійному фонді могли сказати, що переходити на пенсію за віком є недоцільним.

Це не означає, що пенсія за інвалідністю вигідніша. Просто в цьому випадку під час переходу з одного виду пенсії на інший, швидше за все, нічого не зміниться.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні