Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїна оновила меморандум з МВФ: як зміняться тарифи на комуналку

Україна оновила меморандум з МВФ: як зміняться тарифи на комуналку

Этот материал также доступен на русском языке
Представники влади підписали меморандум із МВФ щодо тарифів на комунальні послуги в Україні. Документ передбачає реформи на ринку ЖКП.

Згідно з оновленим Меморандумом з МВФ, українців очікує поступове підвищення вартості комунальних послуг. Оновлений Меморандум із МВФ підписали президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Андрій Пишний. 

Що передбачає меморандум із МВФ

“Реформи охоплюють поступове підвищення тарифів (з урахуванням нової методології тарифів і соціальних міркувань під час війни), забезпечення зовнішнього фінансування і надання прозорої та виключної прямої бюджетної підтримки енергетичним державним підприємствам в очікуванні наявності бюджетних ресурсів”, – йдеться в документі.

Також наголошується, що для того, щоб стабілізувати енергосистему, доведеться поступово підвищити тарифи на газ і електроенергію “з виділенням адекватних і цільових ресурсів для вразливих домогосподарств”.

Раніше ми писали, як постачальники мають намір стягувати борги з неплатників за комуналку.

Як зміниться енергетичний ринок України 2024 року

Крім того, згідно з меморандумом, для реформування енергетичного сектору потрібно буде відновити та посилити конкуренцію на газовому ринку. Тому український уряд створить “дорожню карту” поетапної лібералізації енергетичних ринків.

Також у документі зазначається, що компанії енергетичні компанії значну заборгованість заборгували Нафтогазу, через війну та різницю в тарифах. Тому до кінця червня 2024 року буде проведено незалежний аудит фінансового стану таких компаній. Це чітко визначить суму заборгованості та причини її накопичення.

Підвищення пенсій з 1 квітня 2024 року: чому пенсіонери не відчують зростання виплат (відео)

Важливі нюанси допомоги малозабезпеченим сім’ям: від чого залежить розмір виплат (відео)

Нове на сайті