Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаВтомитеся зрізати зелень: що потрібно обов'язково зробити на грядках із щавлем для...

Втомитеся зрізати зелень: що потрібно обов’язково зробити на грядках із щавлем для рекордного врожаю

Этот материал также доступен на русском языке
Серед зелених культур щавель один із перших радує весняною вітамінною зеленню. І як прикро, коли навіть на зелений борщ нема чого нарвати, бо листя вже з'їдене до самих корінців невидимим шкідником.

Однозначно можна стверджувати, що на ділянці завівся щавлевий листоїд. Шкідливі як дорослі особини, так і веретеноподібні брудно-жовті личинки. Застосовувати «хімію» на зелених культурах небажано і дозволених препаратів немає.

Раніше ми розповідали, чому поряд з малиною потрібно висаджувати щавель.

Тому в хід пускають покривні матеріали. Якщо накинути легкий спанбонд на грядку зі щавлем або ревенем на самому початку вегетації, то не тільки позбавитеся шкідника, але й отримаєте ніжний ранній урожай.

Діючі інсектицидні настоянки проти личинок молодших поколінь:

  • тютюновий (400 грамів розтертого в порошок листя настояти в 10 літрах води, перед обприскуванням додати 40 грамів мила і розвести в пропорції 1:2);
  • часниковий (500 грамів зубчиків розтерти і залити 3 літрами води, витримати в темному приміщенні 5 діб; застосовувати 60-100 мілілітрів настою та 50 грамів мила на 10 літрів води).

Дасть ефект й опудрювання насаджень щавлю та ревеню тютюновим пилом або меленим пекучим перцем. Дорослих жуків, які дуже помітні, як і жовті яйця, відкладені купками на звороті листя, можна збирати вручну, опускаючи в баночку з крутим сольовим розчином. Буває, зі шкідником можна впоратися, просто скосивши сильно уражені рослини, добре посипавши грядку золою та накривши спанбондом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні