Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 25 березня – чому цього дня категорично не...

Свята та народні прикмети 25 березня – чому цього дня категорично не можна працювати

Этот материал также доступен на русском языке
25 березня в Україні відзначають День Служби безпеки. Православні святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці. Іменини відзначають Сава і Тихон. У народному календарі Відкриття Сварги. У цей день не потрібно займатися важкою фізичною працею.

25 березня – яке свято відзначають в Україні

25 березня в нашій країні відзначають День Служби безпеки України. СБУ було створено 25 березня 1992 року, відтоді вона відіграє ключову роль у захисті суверенітету, територіальної цілісності та національних інтересів України. Свято підкреслює важливість національної безпеки. Вітаємо всіх, пов’язаних із цією відповідальною службою зі святом!

Також 25 березня відзначається Європейський день талантів. Основна мета свята в тому, щоб підкреслити важливість підтримки талановитої молоді, бо це приносить користь як окремим країнам, так і європейській спільноті.

А ще 25 березня відзначають Міжнародний день вафель. Свято прийшло до нас зі Швеції, але тепер у всьому світі цього дня всі охочі насолоджуються улюбленими ласощами. У День вафель кожен повинен насолодитися цими чудовими ласощами, щоб відзначити свято і побалувати себе. Купіть або спечіть вафлі та з’їжте стільки, скільки зможете подужати!

Крім того, 25 березня відзначають давньослов’янське свято Закликання Весни або Відкриття Сварги. Згідно з легендами, Сварга – це рай або країна сонця, де мешкають душі померлих предків. Цього дня Сварга відкривалася, а богиня Жива–Весна, спускалася з небес на землю до людей. Цього дня весну кличе і славить не тільки людина, а й усе живе на цій планеті. Люди цього дня не працювали, а вставали дуже рано, щоб побачити схід сонця, прославити весну і перемогу сонячного світла над темрявою. На честь богині Весни влаштовували масові гуляння, а ближче до ночі запалювали багаття і стрибали через полум’я. На завершення свята спалювали опудало Марени-Зими, також вогню віддавали віджилі себе речі та емоції.

25 березня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують Благовіщення Пресвятої Богородиці, одне з дванадесятих церковних свят. Цього дня Діві Марії з’явився Архангел Гавриїл і приніс звісточку про швидке народження Сина. Для людей це була перша радісна новина з того часу, коли Єву з Адамом вигнали з раю. Поява на світ Спасителя Ісуса означала, що в людства є надія на рятування всіх душ. Відзначають Благовіщення за дев’ять місяців до народження Ісуса Христа, тому за новим церковним календарем це 25 березня.

25 березня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • ламати гілки та обрізати крону дерев,
  • сваритися з близькими, інакше стосунки надовго зіпсуються.

Великим гріхом вважається братися за роботу, вишивати, прибирати, займатися важкою фізичною працею. Церква радить вірянам відкласти мирські справи, щоб присвятити день Богу. Як свідчить народна приказка: на Благовіщення птах гнізда не в’є і дівка косу не плете.

25 березня – що заведено робити цього дня

Цього дня до Богородиці звертаються з проханнями про мир, добробут, міцне здоров’я і захист від хвороб, допомогу в справах, прощення гріхів, а також дякують за отримані блага.

За народним віруванням, у Благовіщення Бог благословляє землю і все, що на ній росте. Традиційно цього дня пекли булочки–жайворонки для швидкого приходу весни, ними пригощали близьких і сусідів, годували домашніх тварин.

Вважається, що жінкам цього дня для щастя варто оплакати свої біди та тривоги, щоб до кінця року вже не проливати сліз.

Цей день вважається вдалим для ворожінь і магічних ритуалів, хоча церква такі обряди не схвалює.

Триває Великий піст 2024 року, для тих, хто постить, у свято є послаблення: дозволяється їсти рибу та рибні страви.

25 березня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • сонце світить – добре вродять ярі;
  • дощ іде – буде грибне літо;
  • гроза гримить – буде багато горіхів;
  • зірок на небі мало – кури нестимуть мало яєць.

З давніх–давен люди помітили, що погода цього дня вказує на те, якою вона буде на Великдень.

25 березня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Сава і Тихон.

Підвищення пенсій з 1 квітня 2024 року: чому пенсіонери не відчують зростання виплат (відео)

Право на захмарні пенсії: чому судді отримують 50 мінімальних виплат (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні