Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаДачаВідновити землю й отримати гарний урожай: що садити на грядці після картоплі

Відновити землю й отримати гарний урожай: що садити на грядці після картоплі

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо картоплю вирощувати на одній грядці кілька років, це зашкодить і врожаю, і родючості ґрунту. Тому рослини важливо чергувати.

Що не потрібно садити після картоплі

Досвідчені городники не радять садити після картоплі баклажани, помідори, гострий і болгарський перець, полуницю і суницю.

Усі ці овочі та ягоди сприятливі для тих самих збудників і шкідників, що й картопля. Тому вони можуть бути уражені фітофторозом і колорадським жуком, який є найнебезпечнішим шкідником на городі. Особливу увагу слід звернути на полуницю. Після картоплі вона може бути уражена дротяником або капустянкою.

Що можна садити після картоплі

Грядку після картоплі можна засадити іншими культурами, яким не завадить таке чергування. Відновити мінеральний баланс ґрунту допоможуть бобові культури, які поглинають наземну частину азоту з повітря для скупчення в бульбах.

Після картоплі можна також садити хрестоцвіті овочі: редиску, ріпу та хрін. Але з хроном слід бути обережними, адже він дуже розростається, тому його потім буде важко позбутися.

 Перед посадкою капусти грядку варто засіяти конюшиною, щоб відновити рівень мікро та макроелементів.

Після картоплі також добре приймуться гарбузові культури: кабачки чи патисони. А ось огірки та гарбузи краще не вирощувати.

Як сидерати можна посіяти злакові культури. Жито та овес є найпопулярнішими злаковими рослинами, які висівають перед зимовими заморозками. Вони до весни збагатять ділянку поживними компонентами.

Нове на сайті