Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДля багатьох - це буде несподіванкою: медики назвали картоплю, яку не можна...

Для багатьох – це буде несподіванкою: медики назвали картоплю, яку не можна їсти

Этот материал также доступен на русском языке
Картоплю не дарма називають в Україні другим хлібом, без неї не обходиться жодна родина. Але є картопля, яку небезпечно вживати, оскільки вона може призвести до серйозних наслідків.

Йдеться про бульби, які збереглися до весни і на них утворилася велика кількість пагонів (проростків). Саме така картопля небезпечна для вживання. Про це повідомили лікарі-гастроентерологи.

Раніше ми розповідали, де не можна саджати картоплю.

Картопля, що проросла, містить високий рівень соланіну, який є токсичним для людини. Тому медики рекомендують уникати вживання пророслої картоплі в їжу. Симптоми отруєння соланіном можуть включати нудоту, блювання, безсоння та інші неприємні стани. Найкраще викинути картоплю, що проросла, і придбати свіжі, безпечні овочі для приготування їжі.

Особливо медики не рекомендують вживати картоплю, на якій з’явилася велика кількість великих паростків, які досягають уже понад 3-4 см завдовжки.

З дрібними паростками картоплю вживати в їжу можна, але важливо ретельно чистити бульби, щоб на них не залишалося позеленілих частин – це пряма вказівка на те, що в картоплі накопичився соланін. Така картопля зазвичай при варінні може трохи гірчити.

Для вирощування вона ідеальна, тому що саме зелені бульби швидше проростають і дають хороший урожай, а ось для вживання в їжу, від них краще відмовитися або ретельно зрізати зелені частини.

Якщо ви купуєте картоплю на ринку або в магазині, то паростки продавці можуть обривати, але при чищенні ви все одно можете побачити позеленілі частини, які не можна готувати.

Нове на сайті