П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та традиції 12 березня – як цього дня роблять прибирання, щоб...

Свята та традиції 12 березня – як цього дня роблять прибирання, щоб був достаток у домі

Этот материал также доступен на русском языке
12 березня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби з глаукомою. Православні вшановують пам'ять преподобного Феофана Сповідника і святителя Григорія Двоєслова. Іменини відзначають Дмитро, Костянтин і Сергій. У цей день не потрібно нічого позичати.

12 березня – яке свято відзначають в Україні

12 березня з 2008 року в нашій країні, як і в багатьох інших, відзначають Всесвітній день боротьби з глаукомою. Глаукомою називають групу важких хронічних захворювань ока, що призводять до повної сліпоти через підвищення внутрішнього тиску ока й атрофії зорового нерва.

Також 12 березня жителі багатьох країн відзначають Всесвітній день ананаса. Цікаво, що ананаси не ростуть на деревах, як багато хто думає, а є трав’янистою рослиною, що росте на землі. З моменту посадки до цвітіння рослини проходить близько 12–18 місяців. Кожна рослина дає тільки по одному плоду, а після дозрівання, на яке йде від 3 до 6 місяців, материнська розетка відмирає, утворюючи бічні пагони. З ботанічного погляду ананас – це кілька десятків ягід, зрощених навколо загального центру. Річ у тім, що суцвіття ананаса – це качан, який складається з кількох квіток, які, відцвітаючи, формують спільний плід.

12 березня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять преподобного Феофана Сповідника і святителя Григорія Двоєслова, Папи Римського.

Феофан Сповідник виріс при дворі візантійського імператора, пізніше став його сановником, одружився, але разом із дружиною прийняв чернечий постриг. Пізніше Феофан заснував монастир і разом з усіма брав участь у монастирських роботах, ставши прикладом працьовитості. Також Феофан мав дар чудотворення, рятував людей від хвороб, багатьох наставляв на шлях істинний.

Святитель Григорій Двоєслов після смерті батька віддав свій спадок на влаштування шести монастирів і прийняв чернечий постриг. Він залишив після себе багато праць, записав латинською мовою чин Літургії Передосвячених Дарів, написав книжку “Бесіди, або діалоги, про життя і чудеса італійських отців”. Після цього Григорія стали називати “Двоє–словом”, тобто “тим, хто веде діалог, співрозмовником”.

12 березня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • позичати гроші – є ризик залишитися без них, 
  • приймати подарунки – за будь–яку річ потрібно дати натомість хоча б монетку,
  • довго спати – весь рік буде невдалим. 

Якщо ви вирушили в далеку дорогу, то не варто в дорозі голосно співати, свистіти, кричати.

Також цього дня двері будинку мають бути відчиненими для гостей і рідних. Не можна не впустити людину, якщо вона прийшла в гості, і відмовляти друзям і рідним у допомозі.

12 березня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святого Феофана звертаються з проханнями про здоров’я, зцілення від одержимості, удачу в житті. Святителю Григорію моляться про отримання знань. Він вважається покровителем політиків і державних діячів, тому до нього звертаються за мудрістю в ухваленні важливих рішень. 

За народними традиціями цього дня по–особливому роблять прибирання в домі: вхідні двері окроплюють святою водою, а в кожен кут кладуть по монетці, щоб був достаток. Також 12 березня заведено пекти круглий пиріг, щоб у стосунках у родині не було гострих кутів. 

День вважається дуже вдалим днем для посівних робіт, висаджування рослин у теплицю і на розсаду. А якщо три дні поспіль не було морозів, то можна вже сіяти насіння на городі.

12 березня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • туман піднімається – до дощу;
  • на вербі з’явилися перші листочки – можна сіяти ранні овочі та зелень;
  • вівці голосно і часто бекають – до погіршення погоди;
  • проліски розпустилися – пора орати землю;

Якщо день безхмарний і сонце сильно гріє, то березень буде теплим.

12 березня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Григорій, Володимир, Олександр, Іван, Дмитро, Костянтин і Сергій.

У Пенсійному фонді анонсували зростання пенсій: відбудуться індексація та перерахунок пенсій (відео)

Дискримінація без гарантій пенсії – підводні камені нового Трудового кодексу (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні