Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВажливо не пропустити перші ознаки – як допомогти людині, якщо у неї...

Важливо не пропустити перші ознаки – як допомогти людині, якщо у неї інсульт

Этот материал также доступен на русском языке
За минулий рік в Україні зареєстровано близько 90 тисяч інсультів. Але враховуючи те, що частина територій зараз окупована, то реальна цифра може бути значно більшою. При цьому 50% пацієнтів помирають через несвоєчасне звернення за медичною допомогою. Перша допомога при інсульті має бути надана протягом 4-х годин (так зване терапевтичне вікно) з моменту появи симптомів. 

Інсульт – це дуже серйозно

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, яке може бути ішемічним (дефіцит надходження артеріальної крові до головного мозку, що призводить до нестачі кисню та розвитку ділянок некрозу, на цей вид інсульту припадає близько 80% всіх випадків) і геморагічним (крововилив у головний мозок). 

Як впізнати інсульт вчасно

Є найпоширеніші ознаки інсульту, які ніколи не можна ігнорувати. 

  • Міміка. Постраждалий не може посміхнутися, при усмішці спостерігається асиметрія (один куточок рота не піднімається).
  • Рухи рук. Потерпілий не може підняти над головою та утримувати обидві руки (одна кінцівка спонтанно опускається).
  • Мовні порушення. Мова стає невиразною, нерозбірливою. Потерпілий не може вимовити слова, ковтає літери.

Не завжди під час інсульту з’являються всі симптоми. Порушення можуть бути поодинокі. Звертатися за медичною допомогою потрібно при появі будь-яких насторожуючих ознак, які раніше не були властиві людині. 

Якщо виникли підозри на інсульт, терміново викликайте швидку та звертайтеся до  лікарні свого міста або регіону, де надається відповідна допомога. В Одесі, наприклад, допомога при інсульті надається трьома міськими кластерними лікарнями №№ 1, 10, 11. 

Пам’ятайте: без своєчасної допомоги постраждалий може стати інвалідом або навіть померти. Тому, якщо ви цінуєте своїх близьких, отримайте інформацію, де у вашому регіоні надають кваліфіковану допомогу при інсульті (міські та обласні лікарні) і як, за необхідності, не втрачаючи дорогоцінного часу, ви зможете дістатися цього медичного закладу найшвидше. Крім того, при цих лікарнях повинні бути телемедичні платформи для пацієнтів та лікарів. Там можна отримати консультацію, як діяти, щоб хворий отримав допомогу у найкоротший термін.  

Система медичних гарантій держави

Медична допомога при гострому інсульті є пріоритетною у системі медичних гарантій держави на 2024 рік. Це означає, що держава взяла на себе витрати на лікування хворих на інсульт. Вона сплачує за проведення компютерної томографії  та ангіографії, необхідних для встановлення діагнозу після того, як людина з підозрою на інсульт потрапила до медичного закладу. За електрокардіографію, УЗД та ніші інструментальні дослідження. Надання медичної допомоги в умовах палати та\або відділення інтенсивної терапії теж сплачує держава.

Якщо пацієнту призначають медикаментозне лікування, держава сплачує вартість ліків тромболітичної терапії з Національного переліку основних лікарських засобів, а також необхідних медичних виробів та витратних матеріалів.  Держава також сплачує за видалення тромбу, якщо треба застосовувати методи хірургічного лікування. Необхідні методи реабілітації у гострому періоді захворювання теж сплачує держава. 

Передбачені консультації з фахівцями різних спеціальностей – логопедом, нейрохірургом, психологом, психотерапевтом, реабілітологом, аби відновити, зокрема, мовлення та зробити реабілітацію пацієнта більш ефективною. Держава забезпечує хворого харчуванням під час перебування у лікарні. І проведення роботи із близькими та родичами – тими, хто продовжуватиме реабілітацію хворого вже вдома. Їх повинні навчити правил поведінки із хворим. Дуже важливим є баланс: людина не повинна заглибитись у хворобу настільки, що не захоче з цього стану виходити. З іншого  боку – треба допомогти їй максимально відновитись і спробувати повернутись до звичного життя. Саме в цьому полягає головне завдання оточення людини, яка перенесла гострий мозковий інсульт.   

Автор Світлана Комісаренко

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні