П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовини24 лютого - Іванів день: прикмети та традиції, що сьогодні не можна...

24 лютого – Іванів день: прикмети та традиції, що сьогодні не можна робити жінкам

Этот материал также доступен на русском языке
24 лютого – важка дата для всіх українців, саме цього дня рівно два роки тому розпочався повномасштабний наступ Росії. Православна церква в цей день відзначає перший і другий Набуття глави Іоанна Предтечі. Що потрібно знати про цей день?

Друга річниця початку повномасштабної війни в Україні

24 лютого 2022 року о 3:40 ранку Росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. Близько 5:00 ранку президент РФ Володимир Путін оголосив про так звану “спеціальну військову операцію” для “демілітаризації та денацифікації України”.

Буквально за кілька хвилин РФ завдала ракетних ударів по всій території. Вибухи пролунали у великих та маленьких містах. Багато хто був упевнений, що військові дії не будуть довго тривати, що все закінчиться за пару місяців, але сьогодні вже рівно два роки, як вся Україна живе у війні – страшній, тяжкій, кровопролитній.

Мільйони українців залишили країну, ще мільйони стали внутрішніми переселенцями, у яких нічого не залишилося. Але найстрашніше, що війна продовжується і невідомо, коли цей жах закінчиться. Важливо – допомагати один одному підтримувати та не втрачати надію.

Православне свято 24 лютого

Православні 24 лютого відзначають перше і друге Набуття глави Іоанна Предтечі. Це свято присвячене пророку Іоанну Хрестителю, який передбачив пришестя Спасителя і хрестив його у водах річки Йордан. У народі це свято отримало назву Іванів день.

Цього дня птахи починають вити свої гнізда, завдання людей – допомогти їм у цьому. Також було прийнято молитися Іоанну про позбавлення головного болю, щоб діти були здорові, щоб захищені були посіви та родючість.

Що не можна робити 24 лютого?

Велика заборона для жінок – прати цього дня. Також у цей день не варто рано засинати, вважалося, що ввечері в будинок могла увірватися нечиста сила та залишити по собі побиті горщики, зіпсовану їжу та переляканих дітей. Щоб такого не сталося, на поріг укладали сокиру, а над дверима малювали крейдою хрест. Також під забороною цього дня використання ножа.

Прикмети на погоду 24 лютого

  • Якщо 24 лютого випадав сніг – чекали снігу у квітні та холоду на Великдень.
  • Якщо синиця співає в Іванів день – до тепла.
  • Якщо птахи в’ють гнізда на сонячному боці будинків – до холодного літа.
  • Якщо у місяця яскраві та круті “роги” – до морозу.

Хто відзначає іменини 24 лютого

Цього дня іменини святкують Іван та Іларіон.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні