Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнців очікує вдосконалення пенсійної системи: що говорять про це в уряді

Українців очікує вдосконалення пенсійної системи: що говорять про це в уряді

Этот материал также доступен на русском языке
Українська система проведення індексацій пенсій має прогалини, тому уряд розробляє дизайн проєкту нової пенсійної системи, здатної виправити спірні нюанси.

За словами заступниці міністра соцполітики Дар’ї Марчак, частина українських пенсіонерів могла не відчути проведення індексації пенсій через додаткові доплати від держави. Про це вона заявила в ефірі національного телемарафону.

Індексація пенсій 2024 – чому її відчують не всі

Фактично індексація не відчувається, тому що ці урядові надбавки не індексуються, тому що вони не є частиною пенсії. Це суттєвий недолік наявної системи, – пояснила чиновниця.

Раніше ми писали, чому через дрібні помилки пенсіонера можуть позбавити виплат.

Минулого року було зроблено спробу усунути цей недолік, коли вперше проіндексували пенсійні виплати всім громадянам України, які отримують невисокі пенсії.

“Підвищували не просто розмір пенсії, незважаючи на те, що ці надбавки не індексуються. А ми індексували, підвищили весь розмір виплат сукупно, яку держава виплачувала цьому пенсіонеру. Таким чином, підвищили розмір пенсії торік майже на 20%, зокрема для 3 мільйонів пенсіонерів, у яких найнижчі пенсії”, – розповіла Марчак.

Навіщо потрібна пенсійна реформа у 2024 році

Однак, за словами чиновниці, що в українському законодавстві є прогалини. Для того, щоб це виправити, зараз розробляють “дизайн проєкту пенсійної системи”.

На думку заступника міністра, один із головних недоліків пенсійної системи в тому, що пенсіонера по-різному підвищують виплати: одні пенсії залежать від прожиткового мінімуму, а інші – від мінімальної зарплати або від індексації.

Крім цього, Кабінет міністрів України готує постанову про індексацію пенсій у березні 2024 року.

“Як і торік, наше завдання полягає в тому, щоб усі пенсіонери, незалежно від того, за якими правилами вони отримують пенсію, відчули підвищення пенсій цього року. І ми дуже уважно дивимося, щоб через недоліки законодавства жодна категорія пенсіонерів не залишилася поза периметром індексації”, – підкреслила чиновниця.

Як відрізняються пенсії працюючих та непрацюючих пенсіонерів: хто отримує більше і чому (відео)

Кого образили більше: як відрізняються пенсії та стаж «нових» і «старих» пенсіонерів (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні