Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіНовий закон про мобілізацію: що зміниться

Новий закон про мобілізацію: що зміниться

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно Верховна Рада у першому читанні проголосувала за нову редакцію Законопроекту про мобілізацію*.

Ми зібрали найважливіші, на наш погляд, зміни у документі.

  1.  Повітки вручатимуть не тільки особисто військовозобов’язаним, а й надсилатимуть їх у особистий електронний кабінет, в якому всі будуть зобов’язані зареєструватися.
  2.  Призовний вік пропонують знизити з 27 до 25 років.
  3.  Строкову службу хочуть скасувати. Замість неї планують запровадити тримісячну базову військову підготовку.
  4.  Можуть бути призвані на військову службу засуджені особи (за бажанням), звільнені від відбування покарання з випробувальним строком.
  5.  Звільнено від військової служби людей з інвалідністю всіх груп. Однак медичні висновки про їх інвалідність перевіряють ще раз.
  6.  Не буде більше обмежено придатних: тільки придатний або непридатний.
  7.  Заберуть до армії тих, у кого дружина, чоловік або батьки – особи з інвалідністю І або ІІ групи, за наявності інших працездатних членів сім’ї.
  8.  Відстрочення від служби більше не матимуть Нацполіція та інші силові структури.
  9.  Для військовозобов’язаних, які перебувають за кордоном, будь-які консульські дії здійснюватимуться за наявності у них військово-облікових документів (наприклад, заміна паспорта).
  10.  Звільнитися з армії можна буде у разі безперервної служби під час воєнного стану протягом 36 місяців (але остаточне рішення ухвалює Ставка Головнокомандувача).

*Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» №10449 від 30.01.2024

Нове на сайті