Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаДеяким споживачам доводиться оплачувати комуналку сусідів: як таке можливо

Деяким споживачам доводиться оплачувати комуналку сусідів: як таке можливо

Этот материал также доступен на русском языке
Частина українців змушена платити комунальні платежі за своїх сусідів через чинні в країні правила. Йдеться про оплату водопостачання.

Платежі за воду нараховуються на підставі даних будинкового лічильника. І якщо у всіх мешканців є квартирні лічильники, але частина з них використовує магніти, щоб зменшити суми у своїх квитанціях, то за таких неохайних сусідів заплатять інші мешканці будинку. Про це пише видання OBOZ.UA.

Як розраховується споживання води в багатоповерхівках

Річ у тім, що лічильник на воду встановлений на кожному багатоповерховому будинку і фіксує весь обсяг води, що надходить до нього. Мешканці будинку зобов’язані оплачувати вартість поставленої води. Вважається, що суми на квартирних лічильниках мають збігатися із загальною сумою будинкового лічильника. Але так буває не завжди. Трапляється, що різниця становить десятки, а часом і сотні кубометрів води на місяць.

Раніше ми писали, що в Україні підніметься вартість водопостачання та водовідведення.

Хто платить за нестачу спожитої в будинку води

Якщо в будинку є квартири, в яких не встановлено лічильників, то вважається, що подібні втрати споживаються ними. В іншому разі втрати розподіляються між усіма мешканцями багатоповерхівки. 

“У разі якщо приміщення всіх споживачів у будівлі оснащені вузлами розподільного обліку питної води, загальний обсяг спожитої в будівлі води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами відповідно до обсягу споживання за показниками вузлів розподільного обліку”, – повідомили виданню співробітники КП “Міськтепловоденергія”.

Відповідно, якщо ви спожили 10 м³, ви заплатите за втрати більше, ніж ваші сусіди, які спожили 3 м³ води. За даними видання, магніти можуть уповільнити або повністю зупинити роботу приладу. У такому разі платити за неохайність окремих сусідів доведеться решті мешканців будинку.

Зрада чи перемога? Як відбуватиметься військовий облік за новим законом (відео)

Комуналка – понад усе: як уряд закручує гайки найбіднішим (відео)

Нове на сайті