П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниОплату за доставку газу визнали незаконною – що потрібно знати споживачам

Оплату за доставку газу визнали незаконною – що потрібно знати споживачам

Этот материал также доступен на русском языке
Українські споживачі, крім оплати за спожиті кубометри газу, повинні ще оплачувати і доставку газу. Але нещодавно один із судів країни скасував плату за доставку газу. Чи потрібно платити українцям та що відбувається?

Фахівці видання ГазПравда прояснили ситуацію.

Раніше ми розповідали, що споживачам перерахували платіжки за доставку газа.

“Споживачі активно запитують нас, чи означає нещодавнє рішення Луцького міськрайонного суду скасування плати за доставку газу”, – йдеться у повідомленні.

Фахівці відповіли, що це не так. Наразі справа перейшла до апеляційної стадії. А регулятор – НКРЕКП – спростовує закиди за нібито незаконність своїх постанов.

У грудні 2023 року суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко відмовив Волиніоблгазу у стягненні заборгованості за послуги розподілу.

При цьому своє рішення він обґрунтував, зокрема, і тим, що ухвали національного регулятора – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) – не пройшли державну реєстрацію в Міністерстві юстиції України.

“А це, мовляв, ставить під сумнів їхню силу. Тому, цитуємо: «за таких обставин тариф, зазначений у них, не може бути розцінений як обов’язковий для споживача, якщо він з ним не погодився».

Цю інформацію багато хто розцінив як скасування оплати за доставку газу і що вона є незаконною. Але це не так.

По-перше, справа ще чекає на розгляд в апеляційному суді.

По-друге, НКРЕКП спростувала твердження про нібито незаконність своїх ухвал.

Так, національний регулятор наголосив, що рішення НКРЕКП не підлягають державній реєстрації Міністерством юстиції України – згідно із Законом про НКРЕКП.

До того ж у Комісії нагадали, що положеннями Конституції визначено, що нормативно-правові акти центральних органів виконавчої влади підлягають реєстрації саме в порядку, що встановлюється законом.

Також на сьогоднішній день Конституційний Суд України не визначав неконституційними норми Закону про НКРЕКП, які регулюють питання державної реєстрації рішень НКРЕКП. А саме Конституційний Суд здійснює офіційне тлумачення Конституції України, вирішує питання щодо відповідності Конституції законів України та у передбачених цією Конституцією випадках інших актів.

Як зазначає національна комісія, тому “всі рішення НКРЕКП, якими встановлені чинні тарифи на розподіл природного газу, на сьогоднішній день є чинними. Поки що не існує судових рішень, які набрали чинності і скасували фактично встановлені НКРЕКП тарифи”.

А це означає, що доставку газу доведеться оплачувати і ніхто її найближчим часом не збирається скасовувати.

Комуналка – понад усе: як уряд закручує гайки найбіднішим (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні