Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯк робити внески на пенсійне страхування – відповідь Пенсійного фонду

Як робити внески на пенсійне страхування – відповідь Пенсійного фонду

Этот материал также доступен на русском языке
Українським законодавством передбачено можливість укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Про те, як це має відбуватися, розповіли представники ПФУ на прямій лінії.

На запитання пенсіонерів-переселенців відповіли фахівці Головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області Олена Болжеларська, начальниця управління з обслуговування громадян, і Анжела Немеш, заступниця начальника управління з питань виплат.

Раніше ми писали, що пенсіонери отримали відповіді на складні запитання про виплати.

– Я ВПО з Херсона, з червня 2022-го, живу в місті Трійця Львівської області. Мені 58 років. Я платила добровільні внески з ЄСВ. За 2022 рік сплатила і здала звіт за місцем проживання в Радехові. Укласти ще договір не вийшло, бо в податковій інспекції сказали, що не мають повноважень укладати договори з переселенцями з Херсона. Із Херсона служба переїхала до Полтави та Миколаєва. На “гарячій лінії” мені дали номер телефону в Полтаві. Там також відповіли, що не мають повноважень укладати договори і порадили телефонувати на “гарячу лінію”. Ніхто не укладає договір, а мій час минає і я не зможу вчасно вийти на пенсію не тільки через війну, а й через те, що хтось не виконує своєї роботи. Рік 2023 вже я пропустила. Підкажіть, що робити далі.

– Так, дійсно, законодавством передбачено укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Такий договір укладається з податковими органами. При цьому, необхідно особисто приходити до податкових органів за місцем проживання та укладати такий договір. Для з’ясування питання до якого податкового органу Вам необхідно звернутися, пропонуємо зателефонувати на Гарячу лінію Державної податкової служби України.

Також повідомляємо, що починаючи з 04 грудня 2022 року набрали чинності зміни до статті 12 Закону України від 01.01.2004 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон № 1058).

Відповідно до частини 9 статті 12 Закону № 1058 особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію в солідарній системі, мають право на добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до договору про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, який укладається з Пенсійним фондом України.

Особа, яка бажає укласти договір про добровільну сплату, може бути застрахованою особою, тобто бути найманим працівником.

Для укладення договору не потрібно приходити до органів Пенсійного фонду України. Договір про добровільну сплату укладається в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду (portal.pfu.gov.ua) шляхом приєднання до Типового договору про добровільну сплату страхових внесків. Для цього потрібно авторизуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), Дія.Підпису або системи GOV.ID.

Сплачені внески враховуються автоматично після надходження коштів на рахунок Фонду. Інформація про сплату внесків не потребує подання жодних звітів. Повідомлення про сплату надійде до особистого кабінету застрахованої особи, на користь якої сплачено внески, на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому надійшли кошти на рахунок Пенсійного фонду України. Цей місяць буде зараховано до страхового стажу і з нього буде враховано заробітну плату – для незастрахованих осіб, а для застрахованих – буде збільшено зарплату для обчислення пенсії. Якщо з урахуванням добровільно сплачених страхових внесків та фактично сплаченого роботодавцем за застраховану особу єдиного внеску заробітна плата перевищить за відповідний місяць максимальну величину, з якої сплачуються страхові внески, частину страхових внесків зарахують у рахунок наступного місяця.

Цією нормою Закону передбачено, що договір про добровільну сплату може бути укладено на користь третьої особи, крім особи, інформація про яку відсутня в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку.

Звертаємо увагу, що цим договором не передбачена одноразова сплата страхових внесків за попередні періоди.

Якщо Вам 58 років і не призначено пенсію (по інвалідності або з інших причин), то Ви можете скористатися своїм правом сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду України.

Багатьом українцям припинять виплати вже з лютого – кого це торкнеться (відео)

Пенсіонерам доведеться «скласти іспит», щоб не втратити виплати – кого це торкнеться (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні