Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатУкраїнським водіям почали виписувати штрафи за популярне зимове порушення

Українським водіям почали виписувати штрафи за популярне зимове порушення

Этот материал также доступен на русском языке
Кожен водій, сідаючи за кермо свого транспортного засобу, повинен стежити не лише за технічною справністю, дотриманням правил дорожнього руху. Є ще один важливий момент, про який не слід забувати, особливо в зимовий час.

Так, українські водії можуть отримати штраф за брудні номери, про це пише “Дорожній адвокат”.

Раніше ми розповідали, що водіїв почали карати за непоінформованість.

Звичайно, номери можуть бути брудні не тільки взимку, а й у будь-яку пору року, але найчастіше причиною брудних номерів може бути сніг, який тане під дією піску або реагентів.

Водії повинні знати, що згідно з Правилами дорожнього руху (ПДР), керування транспортним засобом, номери якого не читаються з відстані 20 метрів, заборонено. При цьому правоохоронці мають повне право не лише зупинити машину із брудними номерами, а й виписати штраф водієві.

За таке порушення передбачено штраф, згідно з частиною 1 статті 121-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) у сумі 1190 гривень.

Але важливо розуміти, що штраф накладається тоді, коли номерні знаки не можна прочитати з відривом 20 метрів.

Хоча поліція не завжди застосовує санкції відповідно до закону, ігноруючи деякі нюанси. В даному випадку визначаючи забрудненість номерів на око.

Але це порушення має фіксуватися у присутності водія, при цьому інспектор повинен знаходитись на відстані 20 м від автомобіля та обов’язково провести фото- або відеофіксацію.

Якщо це правило не виконано, то такий штраф можна оскаржити, особливо якщо встановиться відсутність фото-або відеодоказів про те, що номери не можна було прочитати з відстані 20 метрів.

Якщо вас зупинила поліція через брудні номерні знаки, юристи рекомендують водіям відразу ж видалити бруд з номерів і, при необхідності, просити поліцейських надати докази порушення.

Нове на сайті