Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіСуди зобов'язують українців платити податки за давно придбану нерухомість: що відомо

Суди зобов’язують українців платити податки за давно придбану нерухомість: що відомо

Этот материал также доступен на русском языке
Українців у судовому порядку змушують заплатити податки за своє нерухоме майно. З тих, хто не платить добровільно, стягують податки через суд.

Розмір податку у 2024 році дорівнює 100,5 грн за м² площі, яка перевищує 60 м² (квартири) і 120 м² (будинки). У реєстрі судових рішень числиться безліч рішень про примусове стягнення таких податків. Про це пише OBOZ.UA. 

Кого зобов’язали платити податок за нерухомість через суд

За даними видання, 25 грудня 2023 року Чернівецький окружний адміністративний суд зобов’язав жителя міста сплатити 23,3 тисячі грн, які вимагала з нього фіскальна служба. Згідно з матеріалами справи, податкову вимогу про сплату боргу було надіслано своєчасно, але заборгованість у добровільному порядку не було погашено відповідачем.

Отримавши рішення суду, податкова зможе передати справу виконавчій службі для стягнення заборгованості. Як один із заходів, судові виконавці можуть заарештувати банківські рахунки боржника, доки не будуть сплачені податки.

Раніше ми писали, як українців покарають за непогашені зобов’язання.

Хто може уникнути податкових вимог

Однак, бувають і такі випадки, коли через суд вдавалося скасувати такі вимоги. Так Полтавський окружний адміністративний суд скасував податкову вимогу №0000847-1307-1631 на 18,9 тисяч грн, які фіскальна служба намагалася стягнути за телятник площею 632,9 м². 

Хто може не платити податок на нерухомість

Гаряча лінія ДПС у відповідь на запит видання повідомила, що податок можуть не платити громадяни, чия нерухомість розташована на окупованій території або в зоні військових дій. 

“Якщо ви бажаєте уточнити, чи потрібно платити податок, зверніться до ДПС за місцем своєї реєстрації”, – порадили представники податкової служби.

Харчуємося повітрям? Які продукти можуть собі дозволити пенсіонери в Україні – відеоопитування

Пенсіонерам встановлено щомісячну компенсаційну виплату: хто і скільки може отримати

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні