Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаНовини5 січня: Водохресний святвечір – чому сьогодні після заходу сонця в жодному...

5 січня: Водохресний святвечір – чому сьогодні після заходу сонця в жодному разі не можна прати

Этот материал также доступен на русском языке
5 січня в Україні відзначають Міжнародний розвантажувальний день. Православні святкують Навечір'я Хрещення Господнього. Іменини відзначають Роман і Євгенія. У народному календарі Водохресний святвечір. У цей день не потрібно плакати.

5 січня – яке свято відзначають в Україні

5 січня в нашій країні вже кілька років відзначають і світі відзначають Міжнародний розвантажувальний день. Його ініціатори прагнули нагадати про здоровий спосіб життя в розпал зимових свят, характерних великою кількістю застіль. Однак, не можна забувати, що для проведення розвантажувального дня є низка протипоказань, тому краще спершу порадитися з лікарем.

Також 5 січня у світі відзначають Міжнародний день сценариста. Це чудова нагода привітати талановитих людей, які створюють захопливі історії на екрані чи папері. Сьогоднішнє свято надає можливість відзначити внесок творців основи багатьох улюблених фільмів, вистав і навіть відеоігор. 

Крім того, 5 січня в багатьох країнах щорічно відзначають День збитих вершків. Для багатьох збиті вершки є одним з найулюбленіших десертів ще з дитинства. Найкращим способом скуштувати збиті вершки стане подача до них фруктів або ягід, і сьогодні це дуже доречно

5 січня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня православні українці відзначають свято Навечір’я Хрещення Господнього або Богоявлення, яке також називають Водохресним святвечором. Цей день знаменує закінчення Святок і підготовку до одного з найважливіших свят – Хрещення Господнього. Особливістю богоявленського богослужіння є освячення води, причому двічі: на Водохресний святвечір і в день свята. За звичаєм у Водохресний, як і Різдвяний святвечір заведено дотримуватися суворого посту. 

5 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • розважатися і влаштовувати гучні застілля,
  • сваритися, лихословити і думати погане,
  • плакати – весь рік проведете в сльозах,
  • давати гроші в борг – можуть наздогнати фінансові проблеми.

Після заходу сонця не можна прати і прибирати, щоб не забруднювати воду, яка цього вечора вважається священною.

5 січня – що заведено робити цього дня

У Водохресний святвечір добре відвідати службу в церкві, яка завершується великим освяченням води. Освячену воду віряни забирають із собою, нею окроплюють оселю і зберігають протягом року.

Також прийнято цього вечора малювати на будинках крейдою хрести, щоб захиститися від нечистої сили. На столі цього дня обов’язково має стояти кутя, узвар та інші пісні страви. 

З давніх-давен люди вірять, що в богоявленську ніч відкривається небо і можна просити в Бога бажаного, але тільки того, що не може нашкодити іншим. 

Наші пращури у Водохресний святвечір намагалися “побачити” Хрещення Господнє. Для цього наливали в чашку води і опівночі дивилися, сколихнеться вона чи ні. Якщо вода не була спокійною, тоді потрібно звернутися до небес зі своїм проханням. У народі казали – побачиш сполохи, проси хоч Царства Небесного, все здійсниться.

5 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • кури поводяться неспокійно і ховаються в курник – іде снігова заметіль,
  • погода різко зіпсувалася – до морозного і сніжного січня,
  • вітер сильний дме – до вітряного літа,
  • день сонячний і теплий – весна буде ранньою,
  • сніг пішов увечері – буде великий урожай зернових,
  • зірок уночі на небі не видно – восени буде мало грибів,
  • багато снігу на деревах – добре родитимуть плодові дерева,

Наші предки вірили, який день сьогодні, таким буде і листопад. Якщо день ясний і теплий, то листопад буде сонячним і без морозів. Якщо ж іде мокрий сніг і дме вітер, то листопад буде вітряним і мокрим.

5 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Поліна, Тетяна, Лук’ян, Григорій, Йосип, Роман і Євгенія.

Бальна пенсійна система: чи може вона насправді щось змінити – відповідь експерта

Пенсія 2024: що чекає на пенсіонерів у новому році

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні