П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПряма лінія – для переселенців: все про пенсії

Пряма лінія – для переселенців: все про пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Внутрішньо переміщені особи отримали відповіді на питання щодо пенсій на "гарячій лінії" для ВПО, яку провели представники Головного управління Пенсійного фонду України у Дніпропетровській області.

Пряма лінія – для переселенців: все про пенсії “Гаряча лінія” для ВПО відбулася за участю Олени Болжеларської, начальника управління обслуговування громадян та Анжели Немеш, заступника начальника управління з питань виплат. 

Моя мама має статус ВПО, отримує пенсію через Приватбанк. Перебуває в Києві. Чи потрібно проходити ідентифікацію, щоб продовжувати отримувати пенсію?

— Якщо вашій мамі не зупинена виплата пенсії і вона отримує її через КБ “Приватбанк” і є ВПО, яка зареєстрована після 24 лютого 2022 року, то ідентифікацію їй проходити не потрібно.

Ідентифікація стосується лише тих пенсіонерів, які набули статусу ВПО до 24 лютого 2022 року і отримують пенсію через АТ “Державний ощадний банк України” або кому виплата пенсії була зупинена.

Подавав документи на призначення пенсії й отримав відмову. Суд прийняв рішення переглянути цю відмову.

— Надані Вами документи були розглянуті та в призначенні пенсії відмовлено у зв’язку з відсутністю необхідного пільгового стажу. Ви подали заяву про призначення пенсії за віком на пільгових умовах у 56 років.

Відповідно до наданих документів, ваш страховий стаж становить 38 років 7 місяців 15 днів, у тому числі пільговий стаж за Списком 1 становить 2 роки 7 місяців 26 днів та пільговий стаж на підземних роботах становить 1 рік 10 місяців 5 днів. Усього пільгового стажу 4 роки 6 місяців, а необхідно 10.

Переселенець, проживаю у Полтавській області. Оформив тут пенсію за віком. Через виправлення у трудовій книжці мені не зарахували майже 8 років. Оскільки підприємства розташовані на тимчасово-окупованій території, немає можливості отримати підтвердження з архіву. Яким чином можна підтвердити, що запис у трудовій книжці правильний.

— Відповідно до Порядку підтвердження наявного стажу роботи для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, за відсутності документів про наявний стаж роботи та неможливості їх одержання у зв’язку з надзвичайними ситуаціями, стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше двох свідків, які знали вас по спільній роботі на одному підприємстві. Для цього потрібно звернутись до будь-якого відділу обслуговування громадян Пенсійного фонду.

Свідок має надати свої документи: паспорт, код і трудову книжку. Період, який потрібно підтвердити, має збігатися із записом у трудовій книжці свідків. Документи направляються на розгляд комісії. Якщо період запису стажу у трудовій книжці підтвердиться, призначення/перерахунок пенсії буде здійснено з дати подання заяви до Пенсійного фонду.

Я пенсіонер за віком, ВПО. Проживаю у Волинській області. Пенсію почав отримувати у 2018 році. До окупації жив у Херсонській області. Письмово звертався до Головного управління Пенсійного фонду через те, що не влаштовує розмір пенсії. Результату не отримав. Думаю звертатись до суду щодо перегляду розміру пенсії. Необхідні документі зібрав. Чи може все ж спробувати ще звернутись до Головного управління Фонду у Волинській області? Які мої дії?

— Додаткові документи, які ви зібрали, необхідно подати до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України (діє екстериторіальний принцип). За наданими документам протягом 10 днів буде прийнято рішення. Якщо воно вас не влаштує, питання може розглядатися в судовому порядку.

Мені 69 років. Отримую пенсію. Що робити, коли неврахований весь страховий стаж?

— Для з’ясування цього питання необхідно звернутися до Пенсійного фонду будь-яким зручним способом з проханням врахувати стаж із зазначеними періодами роботи. За даними пенсійної справи вам буде надана відповідь.

Якщо вас не влаштує прийняте рішення, питання може розглядатися в судовому порядку.

Телефонує інвалід 3-ї групи. Отримала статус ВПО до лютого 2022 року. Чи потрібно проходити ідентифікацію?

— Ідентифікацію людина може пройти в будь-якому сервісному центрі України з оригіналом паспорта та ідентифікаційного коду.

Особи, які тимчасово проживають за кордоном, до заяви про призначення (поновлення) пенсії, додають копії документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та реєстрацію їх тимчасового проживання/перебування за кордоном (з перекладом), засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України, або нотаріально.

Якщо, особа не може скористатися цими методами, то ідентифікацію можна пройти засобами вебпорталу Пенсійного фонду (portal.pfu.gov.ua), натиснувши “Заявка на ідентифікацію особи за допомогою відеоконференцзв’язку”.

Я працюючий пенсіонер зі статусом ВПО. Як мені зробити перерахунок пенсії за два роки?

— Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення або попереднього перерахунку.

Заяву ви можете подати будь-яким зручним способом:

  • особисто звернувшись до сервісного центру Пенсійного фонду;
  • засобами вебпорталу (portal.pfu.gov.ua) з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису;
  • засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (портал Дія) з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні