Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовини20 грудня: день Ігнатія Богоносця – сьогодні потрібно з'їсти хоч шматочок домашньої...

20 грудня: день Ігнатія Богоносця – сьогодні потрібно з’їсти хоч шматочок домашньої випічки

Этот материал также доступен на русском языке
20 грудня в Україні та світі відзначають Міжнародний день солідарності людей. Православні вшановують пам'ять святого Ігнатія Богоносця. Іменини відзначають Іван і Данило. У народному календарі – Гнат Гостевик. Цього дня не потрібно купувати нове взуття.

20 грудня – яке свято відзначають в Україні

20 грудня в Україні, як і в усьому світі, святкують Міжнародний день солідарності людей, який має на меті згуртувати всіх жителів планети. Традиційно святкування Дня солідарності висвітлюють у ЗМІ, глава ООН звертається до народів усіх країн і нагадує людям, що проблеми злиднів, безробіття, важких хвороб та епідемій можна розв’язати тільки спільними зусиллями всіх країн у світі.

Також 20 грудня відзначають День гри, який відноситься до будь-яких ігор. Зіграйте сьогодні в улюблену гру з близькими – це чудовий привід розважитися і позбутися стресу.

Крім того, 20 грудня відзначають День Сангрії, слабооалкогольного напою на основі вина з додаванням фруктів, ягід, цукру і газованої води. Усі охочі можуть сьогодні відсвяткувати цей день, скуштувавши келих напою, що бадьорить.

А ще 20 грудня відзначають Свято радісної пісні. День радісної пісні створений, щоб підкреслити силу музики, як універсальної мови, здатної з’єднати людей навколо позитивних емоцій. Сьогодні саме час послухати радісну і позитивну пісню, яка зробить Вас веселішими, а значить, і щасливішими.

20 грудня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня православні вшановують пам’ять Ігнатія Богоносця, який був учнем Іоанна Богослова, захищав православну віру і закликав до єдності Церкви. Він був названий Богоносцем, тому що любив Господа всім серцем своїм і носив Бога в собі. Його святі мощі зберігаються в Римі в церкві святого Климента.

20 грудня – що не можна сьогодні робити

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • вбивати павуків,
  • давати обіцянки, які ви не зможете виконати,
  • ворожити та свататися. 

Не варто й позичати гроші, бо весь рік проведете в боргах. А ще не потрібно купувати нове взуття – це може забрати довголіття.

Триває найсуворіший тиждень Різдвяного посту. Тим, хто його дотримується, цього дня можна їсти гарячу їжу без олії. 

20 грудня – що прийнято робити цього дня

До Ігнатія Богоносця звертаються по допомогу в захисті від пристріту і зла, про удачу в справах, навчанні та сімейному благополуччі, а також допомоги тим, хто відступився від віри. 

День вважається вдалим для роботи з тістом і випічки. Але для того, щоб страва вийшла вдалою, цього дня існувала традиція надягати кожух навиворіт і в такому вигляді пекти хліб. Наші пращури вірили, що для міцного здоров’я цього дня обов’язково потрібно з’їсти шматочок домашньої випічки.

Цей день у народі називали Гнат Гостевик, прийнято було ходити в гості до родичів. Також важливо було вітатися з кожним зустрічним. Вважалося, що чим більше здоров’я побажаєш іншим у цей день, тим здоровішим будеш сам. 

Крім того, 20 грудня вдалий день для рукоділля. 

20 грудня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай у майбутньому році:

  • мороз стоїть – до спекотного літа,
  • іній на деревах – погода найближчими днями буде ясною,
  • відлига – літо буде дощове,
  • сніг легкий і сухий сніг – прийде суха весна.

Також наші пращури вірили, що чим більше снігу лежить на гілках дерев, тим багатшим буде врожай.

20 грудня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Іван, Ігнатій і Данило.

По-новому чи по-старому: якого числа пенсіонери відзначатимуть Різдво – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні