Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатНові податки для власників квартир та будинків: кому доведеться заплатити значні суми

Нові податки для власників квартир та будинків: кому доведеться заплатити значні суми

Этот материал также доступен на русском языке
Раз на рік українці мають сплачувати податок на житло. Сума податку залежить кількості квадратних метрів, які перевищують встановлені ліміти. 2024 року сума податку зміниться.

Податок на нерухомість доведеться заплатити за квартири понад 60 квадратних метрів, будинки – понад 120 квадратних метрів та інші типи нерухомості (гаражі, господарські будівлі) – понад 180 квадратних метрів.

Раніше ми розповідали про податки для самозайнятого населення.

Хто має сплачувати податок на нерухомість?

Оплата стосується всіх, хто є власниками об’єктів, площа яких перевищує задані ліміти. Так, щодо оплати, слід зазначити таке:

  • оплату здійснює власник особового рахунку;
  • вік платника не відіграє ролі, за неповнолітніх власників оплату повинні внести батьки чи офіційні опікуни;
  • податок на нерухомість для пенсіонерів в Україні буде розрахований на загальних підставах;
  • при частковій власності та поділі особового рахунку кожен платить свою частину.

Через військове становище в уряді ухвалили рішення скасувати сплату податку для власників, чиє житло знаходиться в зоні активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях, а також за об’єкти, які були пошкоджені та не придатні для подальшого проживання.

Скільки доведеться заплатити за зайві квадратні метри у 2024 році

Рахунки на сплату податку з податкової надходять щороку до 1 липня.

Суму податку встановлюють органи місцевої влади, тому вона може різнитися у різних містах країни.

Згідно з правилами, максимальна величина ставки податку на житлову та нежитлову нерухомість не може перевищувати 1,5% від розміру мінімальної заробітної плати.

В основі розрахунку – розмір мінімальної заробітної плати на початок року, який передує року оплати (у 2024 році береться до уваги мінімальна зарплата станом на 1 січня 2023 року). Важливо врахувати, що треба платити не за всю площу, а лише за зайві квадрати.

Податок на нерухомість 2024 року нараховуватиметься за такою формулою: (площа об’єкта – пільговий метраж) * податкову ставку 1,5% = підсумкова сума.

Мінімальна зарплата на 1 січня 2023 року – 6700 грн, 1,5% від неї – 100,5 гривень, минулого року було 97,5 за кожний зайвий кубометр (мінімальна зарплата на 1 січня 2022 року – 6500 грн).

Візьмемо для прикладу квартиру загальною площею 78 квадратних метрів. За 60 квадратів ми не платимо, а за 18 доведеться заплатити 1809 гривень. Чим більше зайвих квадратних метрів, тим вища сума. Якщо ви є власником квартири площею 105 квадратних метрів, то заплатити потрібно буде за 45 метрів, а це досить пристойна сума – 4522,5 гривні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні