Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 10 грудня - День прав людини та Міжнародний день...

Яке сьогодні свято: 10 грудня – День прав людини та Міжнародний день прав тварин

Этот материал также доступен на русском языке
Сегодня воскресенье, 10 декабря 2023 года. 344-й день года по григорианскому календарю. До окончания остается 21 день.

Які свята відзначають 10 грудня

Загальні:

10 грудня – День засандалених (а ви знали про таке свято?), День сидіння на вікні та Всесвітній день футболу.

Окрім цього, цієї неділі святкують Світовий день запалених свічок, Всесвітній день хорового мистецтва та Міжнародний день прав тварин.

Міжнародний день прав тварин відзначається у багатьох державах. З метою припинення їх експлуатації та вбивства було встановлено всесвітнє свято.

Церковні:

У церковному календарі 10 грудня цього року – Тиждень 27-й після П’ятидесятниці.

Цей день в історії

  • У 1848 році Луї Наполеон Бонапарт обраний першим президентом Французької Республіки.
  • У 1901 році були вручені перші Нобелівські премії.

10 грудня 1901 року відбулася перша церемонія вручення Нобелівських премій

У 1895 році, за рік до своєї смерті, шведський винахідник і фабрикант Альфред Нобель склав заповіт, в якому звелів створити фонд, відсотки з якого повинні видаватися у вигляді премії тим, хто протягом минулого року приніс найбільшу користь людству.

За заповітом, зазначені відсотки діляться п’ять рівних частин, які призначаються заохочення відкриттів у сфері фізики, хімії, фізіології та медицини, літератури, і навіть за особливі досягнення перед людством у справі миру (Нобелевская премія миру).

У 1900 році було створено Нобелівський комітет, який виплачує премії. Перші Нобелівські премії було присуджено 10 грудня 1901 року, у п’яту річницю смерті Нобеля. За традицією, що склалася відтоді, Нобелівську премію миру в Осло у присутності короля Норвегії та членів королівської родини вручає голова норвезького Нобелівського комітету.

Премія світу включає диплом лауреата, медаль та грошовий чек. Премія миру може присуджуватись як окремим особам, так і офіційним та громадським організаціям.

Того ж дня ввечері у стокгольмській ратуші проходить нобелівський банкет за участю короля та королеви Швеції, членів монаршої родини, нобелівських лауреатів, глави уряду Швеції, голови риксдагу, видатних вчених та громадських діячів.

  • У 1948 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини.

10 грудня в усьому світі відзначається День прав людини

Подія започаткована резолюцією № 423 (V) від 4 грудня 1950 року 317 пленарного засідання Генеральної Асамблеї (ГА) ООН. 10 грудня 1948 р. Генеральна Асамблея ООН оголосила у тому, що Загальна декларація правами людини, що вона щойно прийняла, не що інше, як загальна норма, до здійснення якої мають прагнути люди всіх держав.

Через два роки, 4 грудня, на 317 пленарному засіданні ГА вирішила встановити на честь Декларації відповідне свято. Вона висловила подяку тим державам, які вже відзначили річницю, і закликала інші держави та асоціації, що зацікавилися, справляти 10 грудня як День прав людини.

Сьогодні неділя, 10 грудня 2023 року. 344-й день року за григоріанським календарем. До закінчення лишається 21 день.

Нове на сайті