Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯк дізнатися, що фіалкам не вистачає поливу – три способи виявити проблему

Як дізнатися, що фіалкам не вистачає поливу – три способи виявити проблему

Этот материал также доступен на русском языке
Фіалки невибагливі і підійдуть для вирощування навіть тим, у кого немає досвіду в квітникарстві. Але кілька правил все ж потрібно знати і дотримуватися їх, щоб рослини радували око смарагдовим листям і багатим цвітінням.

Одне з важливих правил – дотримання правильного режиму поливу. Для цього потрібно знати, як визначити, що квітку пора поливати.

Раніше ми писали, як правильно розмножувати фіалки.

Загляньте в піддон під вазоном

Якщо в піддоні, на якому стоїть квітковий горщик, є вода, поливати фіалки не потрібно. Перезволоження ґрунту не піде на користь рослині, і її коріння може загнити.

Також занадто мокрий ґрунт у горщику – прекрасне середовище для розмноження грибкових інфекцій, які можуть погубити квітку.

Не поливайте фіалку, поки піддон повністю не висохне.

Оцініть колір і стан ґрунту в горщику

Добре зволожена земля має темний, майже чорний колір і тримається однією грудкою. Чим сухіший ґрунт, тим світлішим він стає, набуваючи сірого або світло-коричневого відтінку (залежно від складу). Крім того, суха земля стає занадто пухкою (якщо ґрунтосуміш хорошої якості) або навпаки стає твердою, як камінь (якщо у вазоні використовується не удобрена садова земля).

Поливати фіалку потрібно, якщо земля висохла на глибину не менше ніж 1,5-2 см. Оцінити вологість ґрунту можна просто помацавши землю пальцем і спробувавши заглибити його в ґрунт на довжину однієї фаланги пальця.

Уважно огляньте листя фіалки

Зовнішній вигляд самої фіалки може підказати вам, чи потребує вона поливу. Якщо рослина відчуває нестачу вологи, крім перевірки піддону і ґрунту слід звертати увагу і на зовнішній вигляд самої фіалки. Якщо рослині не вистачає вологи, ви помітите, що її листя і квітки починають в’янути. Це може бути ознакою того, що фіалка хворіє, не отримує необхідну кількість поживних речовин або через занадто високу температуру в приміщенні.

Тому перед поливом перевірте ґрунт і уважно огляньте рослину. Якщо ви виявите ознаки хвороби або паразитів, починайте лікувати рослину негайно.

Точних рекомендацій щодо поливу фіалки не існує, оскільки потреба квітки у волозі залежить від багатьох зовнішніх факторів:

  • температури,
  • вологості, 
  • освітленості.

Тому стежити за станом рослини і своєчасно поливати її дуже важливо.

За річну передплату на газету «На пенсії» — у подарунок настінний кольоровий календар на 2024 рік

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні