Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧи збільшать пенсії українцям з 1 січня: з'явилася важлива інформація

Чи збільшать пенсії українцям з 1 січня: з’явилася важлива інформація

Этот материал также доступен на русском языке
9 листопада Верховна Рада ухвалила Закон про Держбюджет на 2024 рік. Він передбачає збільшення прожиткового мінімуму з 1 січня.

Через збільшення прожиткового мінімуму зазвичай відбувається автоматичний перерахунок мінімальних пенсій та усіляких надбавок до них.

В одній із своїх статей я вже розписав, як у зв’язку з цим могли б зрости пенсії з 1 січня. Подібна інформація в принципі пройшла у багатьох ЗМІ.

Але є нюанс…

У пункті 8 Прикінцевих положень проєкту закона про бюджет на наступний рік зазначено дослівно:

«Встановити, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2024 року, провадиться з 1 березня 2024 року разом із здійсненням щорічної індексації пенсій…».

Тобто жодного перерахунку пенсій з 1 січня 2024 року не передбачалося, попри зростання прожиткового мінімуму (хоча він був би все одно незначний). Очевидно, чекати тепер треба до 1 березня. Втім, я не знаю, як виглядає остаточна версія ухваленого закону про бюджет. Станом на 26 листопада президент його ще не підписав і офіційно закон поки не оприлюднено.

P.S. За таких обставин невеличкий перерахунок з 1 січня може торкнутися лише тих, чия пенсія залежить від мінімальної зарплати, що також має зрости (частково це особи у віці 65+ з повним стажем та деякі чорнобильці). А от зростання прожиткового мінімуму збільшення пенсій відтепер не гарантує.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні