Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаГрошіУкраїнцям виплачують по 3000 гривень щомісяця: як оформити допомогу на проживання

Українцям виплачують по 3000 гривень щомісяця: як оформити допомогу на проживання

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі українці можуть щомісяця отримувати допомогу у сумі від 2000 до 3000 гривень на проживання. У Кабінеті Міністрів додали ще одну категорію громадян, які матимуть змогу претендувати на виплати.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Раніше ми розповідали, що українцям видають безкоштовно продуктові набори.

Наразі українці зможуть оформити виплати на проживання повторно.

Нагадаємо, що виплати на проживання доступні громадянам зі статусом внутрішньо переміщеної особи. На дорослого платять по 2000 гривень, а на людей з інвалідністю та дітей – по 3000 гривень.

Так, ВПО, які повернулися до України після 1 серпня 23 року, але раніше втратили допомогу через перебування за кордоном понад 30 днів, виплату призначатимуть за особистим зверненням. Це можливо через 15 робочих днів після повернення в Україну, виплата призначатиметься на 6 місяців.

ВПО, які після 1 серпня 2023 р. змушені були повторно залишити свої будинки через обов’язкову/примусову евакуацію (в т.ч. через підрив окупантами Каховської ГЕС) зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців.

ВПО, які звертаються вперше за допомогою і перебували за кордоном понад 30 днів і повернулися в Україну, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну.

Якщо людина відмовилася від виплати, допомога на проживання призначатиметься повторно, якщо:

  • після припинення виплати допомоги житло людини було знищено або пошкоджено;
  • людина повторно перемістилася з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих росією, перелік яких затверджений Мінреінтеграції.

Важливо відзначити, що в допомогу для проживання для ВПО введено додаткові інструменти стимулювання внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування.

Зокрема, для тих ВПО, яким допомога призначатиметься з моменту прийняття цих змін, і які є працездатного віку, але не працюють, протягом трьох місяців після призначення допомоги потрібно буде або стати на облік в Державну службу зайнятості, або отримати іншу допомогу на працевлаштування, або працевлаштуватися, зареєструватись як ФОП або отримати ваучер для навчання.

Нове на сайті