Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому застуда завжди посилюється вночі – як зупинити кашель у ліжку

Чому застуда завжди посилюється вночі – як зупинити кашель у ліжку

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто помічає, що нежить, м'язові болі та біль у горлі значно посилюються після заходу сонця. Тепер експерти з'ясували, чому саме так.

За словами експертів, причин кілька. Але здебільшого відповідь криється в циркадному ритмі організму — або внутрішньому біологічному годиннику. 

Раніше ми писали про шість природних альтернатив антибіотикам.

Чому кашель посилюється ввечері

Практично кожна функція організму запрограмована працювати на повну потужність у певний час дня і припиняти роботу в інший час. Наприклад, коли сонце сідає й організм визначає, що наближається час сну, мозок виділяє менше гормонів стресу, таких як кортизол, і наказує кишківнику сповільнити травні процеси. 

Але деякі імунні клітини стають активнішими. Ці клітини призначені для вистежування і знищення патогенів, таких як віруси. Ця “боротьба” викликає запалення – еволюційний інструмент, який усуває небезпеку, але також відповідає за характерні симптоми застуди.  

“Клітини імунної системи можуть викликати подразнення і запалення, що в кінцевому підсумку призводить до погіршення респіраторних симптомів у нічний час”, – розповів доктор Дієго Хіджано, фахівець з педіатричних інфекційних захворювань.

Зниження рівня гормонів стресу, таких як кортизол, може посилити проблему, оскільки ця хімічна речовина може ефективно знімати запалення. 

Експерти також виокремлюють ще один важливий фактор – симптоми кашлю та застуди посилюються, коли ви лежите.  

Це відбувається тому, що слиз починає накопичуватися в задній частині горла – проблема, яку лікарі називають постназальним затіканням. 

“Протягом дня накопичення слизу є меншою проблемою, тому що сила тяжіння допомагає його дренажу, коли ви стоїте та рухаєтесь”, – пояснює доктор Хуан Чірібога-Уртадо, фахівець із сімейної медицини з клініки Університету Південної Каліфорнії.

Нарешті, відсутність відволікаючих чинників вночі змушує вас зосередитися на дратівливому кашлі, якого ви не можете позбутися.

Що робити, щоб кашель не заважав спати

Експерти рекомендують прості речі:

  • пити багато рідини протягом дня, щоб розріджувати слиз,
  • використовувати сольовий спрей для носа, щоб видалити частину липкої рідини.
  • вживати льодяники від кашлю зі смаком ментолу або спреї для горла, щоб забезпечити відчуття охолодження горла і допомогти впоратися з дратівливим першінням. 

Але марно намагатися не кашляти. 

“Немає жодної користі у спробах придушити кашель, оскільки причина, через яку ви кашляєте, полягає в тому, що організм відчуває, що йому необхідно позбутися якогось джерела подразнення”, – каже доктор Аніндо Банерджі, консультант із респіраторних захворювань, який працює в британській лікарні.

За річну передплату на газету «На пенсії» – у подарунок настінний кольоровий календар на 2024 рік

Нове на сайті