Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаГотуємо виноград до зимівлі: як і коли правильно обрізати лози

Готуємо виноград до зимівлі: як і коли правильно обрізати лози

Этот материал также доступен на русском языке
Обрізка винограду пізньої осені – важливий етап для садівників, який дозволить отримати добрий урожай у наступному сезоні. Для обрізки потрібно вибрати підходящий час, щоб не нашкодити рослині та підготувати її до зимових холодів. Ми розповімо про те, як без зайвого клопоту обрізати виноград і правильно сформувати кущ.

Осінню обрізку винограду проводять після того, як у лозі припинився рух соку. Визначити цей момент легко – все листя має пожухнути і потрапити. Зазвичай час для осінньої обрізки настає через два-три тижня після перших заморозків.

Раніше ми писали, як можна використовувати шкірки від цитрусових у саду та городі.

Правила обрізки винограду пізньої осені

Обрізання винограду проводять протягом усього вегетаційного періоду з першого року життя виноградного куща. Але осіння обрізка має особливе значення, тому що є формотворчою. 

Видаляються зайві молоді пагони та надто старі лози. Якщо обрізка виконана правильно, кущ не витрачає сили на ті пагони, які не дадуть хорошого врожаю, а харчування рівномірно розподіляється між лозами, що залишилися.

Алгоритм осінньої обрізки винограду

Не треба боятися обрізати на виноградному кущі більше, ніж потрібно. Набагато гірше залишити непотрібні пагони – винограду буде важче зимувати, а надто довгі лози можуть вимерзнути.

Дотримуйтесь такої послідовності дій:

  1. Видаліть всі пагони, товщина яких менша за олівець.
  2. Обріжте ті частини пагонів, які не встигли одеревеніти, вони все одно замерзнуть взимку.
  3. З пагонів цього року залиште лише дві третини, решту повністю видаліть так, щоб вони рівномірно розподілялися по головній лозі.
  4. Укоротіть найсильніші пагони так, щоб на них залишилося шість бруньок, слабші – обріжте між четвертою та п’ятою брунькою.

У результаті необхідно обрізати близько 80% цьогорічного приросту. Крім того, видаляються занадто старі лози, на яких не було врожаю або з ознаками усихання чи хвороб.

Як оформити передплату на газету «На пенсії» онлайн — покрокова інструкція

Нове на сайті