Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЯк отримати спадщину у воєнних умовах – у Мін'юсті відповіли на запитання...

Як отримати спадщину у воєнних умовах – у Мін’юсті відповіли на запитання українців

Этот материал также доступен на русском языке
Українці через військові дії стикаються з низкою проблемних питань, зокрема як успадкувати майно. Про те, як продовжити строки прийняття спадщини, оформити власність на житло, куди звернутися по допомогу розповів під час "прямої лінії" юрист системи безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції України Сергій Бреус.

– У мене на окупованій території, у місті Сєвєродонецьку Луганської області, залишилася квартира. Там же у бомбосховищі помер мій чоловік. Свідоцтво про смерть я змогла отримати. Протягом 6 місяців у Виноградові Закарпатської області я звернулась до нотаріуса і подала заяву про прийняття спадщини. Але мені сказали, що зможу вступити у спадщину тоді, коли територія звільниться. Чи немає наразі ніяких змін у цьому питанні? 

Якщо ви справді подали заяву на прийняття спадщини, то нотаріус має вам видати або свідоцтво про право на спадщину, або постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій. Бо прямої заборони на видачу свідоцтва про право на спадщину, через те, що ваш чоловік помер на окупованій території або його майно там знаходиться, немає. Але можуть бути певні ускладнення і потрібно зрозуміти, в чому вони полягають. 

Я вам раджу звернутися до нотаріуса і попросити в нього постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій. В ній має бути зазначена причина відмови і лише так можна зрозуміти, чи є вона законною. Якщо нотаріус відмовляється видавати постанову, ви можете залишити скаргу на «гарячій лінії» Міністерства юстиції за номером телефону +38 044 364 23 93 або на  електронну поштову адресу: [email protected], яке здійснює нагляд за діяльністю нотаріату. З документом, який дасть нотаріус ви можете підійти до нашого центру безоплатної правової допомоги у своєму регіоні, щоб юристи дали йому правову оцінку. Дізнатися, де розташований такий центр ви можете за номером нашої “гарячої лінії”: 0 (800) 213 103. І якщо є підстави для звернення до суду, ви як внутрішньо переміщена особа маєте право на адвокатську підтримку в суді. 

Раніше ми писали, що в Україні змінилися правила отримання спадщини.

– У мене в Луганську червні померла сестра. Свідоцтво про смерть видано російською федерацією, «республікою ЛНР». Ми змогли отримати це свідоцтво на підконтрольній Україні території і через суд домогтися видачі українського свідоцтва про смерть. Там залишилась квартира. Всі документи на неї – у самій квартирі, яку опечатали. Сказали, що віддадуть, коли приїде спадкоємець. Єдиним спадкоємцем є син сестри, який воює у ЗСУ. Що нам зробити, щоб не втратити цю квартиру? Щоб син зміг вступити у спадщину, якщо у нас немає жодних документів?  

– Тут важливо зрозуміти, що в будь-якій правовій проблемі є два аспекти: процесуальний і матеріальний. Щодо процесуального, то дуже важливо, щоб син померлої особи звернувся до нотаріуса протягом 6 місяців із заявою про прийняття спадщини, аби була заведена спадкова справа. Це перший і обов’язково необхідний крок. Зробити він це може в будь-якому місті і в будь-якого нотаріуса. На сьогодні територіальної прив’язки, яка була до повномасштабного вторгнення, немає.  

Потім потрібно буде надати хоча б копії документів, які підтверджують, що померла особа мала власність на окупованій території. Якщо таких копій немає, можна спробувати перевірити цю інформацію в реєстрі нерухомості. Станом на сьогодні діє Єдиний державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Доступ до нього мають усі центри з надання адміністративних послуг. Якщо право власності на квартиру було зареєстровано до 2000-х років, то в даному реєстрі повинна бути відповідна інформація. Тому раджу вам звернутися до центру надання адміністративних послуг і попросити в них витяг із реєстру за адресою квартири. Дана послуга коштує близько 70 гривень. Звертатися до ЦНАПу не обов’язково спадкоємцю, це можуть зробити і родичі. Такий витяг із реєстру може отримати будь-яка особа. Також витяг можна отримати і самостійно. З електронним цифровим підписом можна зайти в реєстр, сплатити близько 33 гривень через картку і отримати витяг.  

У витязі буде зазначено, хто є власником об’єкту нерухомості. Якщо особа набула у власність цю квартиру до 2000-х років, то потрібно якимось чином отримати з окупованої території хоча б копії документів. Навіть суд визнає право на спадкове майно, якщо наявні хоч якісь докази. Якщо документів немає, то, на жаль, доки вони не з’являться, жоден суд не встановить право власності в порядку спадкування. 

Якщо особа протягом пів року не звернеться із заявою про прийняття спадщини, буде вважатися, що вона від неї відмовилася. Але вже після прийняття спадщини в особи немає термінів для оформлення права власності – вона це може зробити хоч через 5, хоч через 10 років. Якщо ж термін прийняття спадщини пропущено, потрібно звертатися до суду для їх поновлення. 

Автори: Тамара Тисячна, Сергій Чернявський

Допомога від ООН – чому не всі пенсіонери її отримали та як це можна зробити

Приниження чи допомога? Як сьогодні виживають українські пенсіонери – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні