Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПівнічне сяйво "Аврора" над Україною: чому воно з'явилося і чи небезпечно це...

Північне сяйво “Аврора” над Україною: чому воно з’явилося і чи небезпечно це для здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Увечері 5 листопада в Україні було помічено дуже рідкісне природне явище. У небі над багатьма регіонами з'явилося північне сяйво "Аврора".

Що це за явище – північне сяйво

Це природне явище, коли у верхніх шарах земної атмосфери виникають світлові плями або смуги різних кольорів. Зазвичай такі явища характерні для полярних регіонів. До них призводить взаємодія сонячного вітру з магнітосферою Землі та зарядженими частинками, які врівноважуються у верхній атмосфері. Саме вони надають цьому явищу надзвичайної краси.

Чому в українському небі з’явилося північне сяйво

Причиною “Аврори” став викид корональної маси, який нещодавно досяг нашої планети. Цього разу внаслідок найсильнішої магнітної бурі сяйво можна спостерігати і в українському небі, що відбувається вкрай рідко.

Карта расположения и интенсивности полярного сияния

Як північне сяйво пов’язане з магнітними бурями

Північне сяйво пов’язане з магнітними бурями через взаємодію сонячного вітру з магнітосферою Землі. Сонячний вітер – це потік заряджених електронів, протонів та інші іонів, які були викинуті із Сонця в простір. 

Коли проходять магнітні бурі, сонячний вітер може мати підвищену активність, і тоді великі кількості заряджених частинок викидаються в простір у вигляді сонячних вибухів і корональних мас-викидів. Коли ці частинки досягають магнітосфери нашої планети, вони взаємодіють із магнітним полем Землі і можуть спричинити, зокрема, магнітні бурі.

Під час їхньої дії магнітна активність Землі зростає, що може зробити північне сяйво інтенсивнішим. І, як наслідок, північне сяйво стає яскравішим і масштабнішим під час магнітних бур.

Як впливає “Аврора” на здоров’я людей

На здоров’я жителів планети північне сяйво особливого впливу не має. Але оскільки воно пов’язане з магнітними бурями, то ось вони можуть надати свій характерний вплив.

У періоди магнітних бур у найбільш сприйнятливих до них людей загострюються мігрені, “стрибає” кров’яний тиск, ломить суглоби, часто люди не можуть заснути. Найбільше магнітні бурі впливають на літніх людей і тих, хто страждає на будь-які хронічні захворювання.

Раніше ми писали, як подолати безсоння без таблеток.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні