Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВласникам квартир та будинків доведеться заплатити за кожен квадратний метр – суми...

Власникам квартир та будинків доведеться заплатити за кожен квадратний метр – суми значні

Этот материал также доступен на русском языке
Раз на рік власники квартир та будинків мають сплачувати податок на нерухомість. У 2024 році доведеться заплатити за 2023 рік. Причому суми у квитанціях збільшаться.

Зазначимо, що сплачувати податок на житло доведеться власникам квартир, площа яких становить понад 60 кв. м, а також житлових будинків – понад 120 кв. м. Якщо ж у власності різні типи об’єктів житлової нерухомості, податок сплачується за умови перевищення загальної площі 180 кв.

Раніше ми розповідали, що пенсіонерів можуть змусити платити податок.

Після отримання квитанції на оплату податку громадянин повинен протягом 2 місяців її сплатити, інакше буде штраф.

Отримавши повідомлення про нарахування податку на нерухомість, громадянин зобов’язаний заплатити його протягом двох місяців.

Розмір податку становить до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік. У січні 2023 року мінімалка була у розмірі 6700 грн (і не змінилася досі). Таким чином, максимальна сума податку для зайвої площі становить 100,5 грн за квадратний метр.

Наприклад, якщо площа вашої квартири становить 76 квадратних метрів, то за 16 доведеться заплатити податок, а це 1608 гривень, якщо квартира становить 100 квадратних метрів, то сума податку буде більшою – 4020 гривень. Це саме стосується й будинків. Чим більший будинок, тим більша сума податку.

До речі, місцева влада має право збільшити “норму”, але найчастіше це не робить, оскільки зібрані кошти надходять до бюджету. “Норма” складає:

  • 60 квадратів для квартири – за кожен квадратний метр треба платити податок;
  • 120 квадратів для дому – за кожен квадратний метр понад цю кількість доведеться платити податок;
  • 180 квадратів, якщо є будинок та квартира – за кожен наступний квадратний метр потрібно сплачувати податок.

Винятком є нерухомість, яка перебуває в окупації чи зоні бойових дій, за неї податки платити не потрібно.

За невчасну сплату податку на нерухомість передбачено штраф. Так, при затримці сплати податку до 30 календарних днів розмір штрафу становить 5% суми боргу, при затримці понад 30 календарних днів — 10%.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні