П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниНа людей з інвалідністю чекають кардинальні нововведення – хто може залишитися без...

На людей з інвалідністю чекають кардинальні нововведення – хто може залишитися без пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Мінсоцполітики придумало для людей з інвалідністю дещо краще замість мізерних виплат. Про те, що готують для людей з інвалідністю розповіла очільниця міністерства.

Зробити людей з інвалідністю економічно самостійними – це ефективніше, ніж платити їм соціальні виплати і кинути їх сам-на-сам із проблемами. Про це в програмі “Укрінформ: Вечірній стрім” повідомила голова Мінсоцполітики України Оксана Жолнович.

Раніше ми писали, як оформити або продовжити інвалідність під час війни.

За її словами, через тривалі бойові дії на території нашої країни кількість людей з інвалідністю збільшуватиметься значно швидше, ніж зазвичай. Міністерка підкреслила, що “потрібно розуміти – інвалідність буває різною”. У цьому разі постає питання – чи всі види соціальної підтримки мають зберігатися такими, як були до війни. 

“Наприклад, якщо людина пройшла якісну реабілітацію, ми забезпечили її протезом, перенавчанням, допомогли облаштувати, з урахуванням її особливих потреб, житло і робоче місце, і, якщо вона хоче працювати, надали їй роботу, яка приносить 10 000 – 20 000 гривень, чи є сенс виплачувати їй пенсію в 2 тисячі гривень і обмежувати трудові права?”, – пояснила вона.

На думку Жолнович, набагато ефективніше спрямувати ці гроші на допомогу людині в супроводі на робочому місці та облаштувати його, враховуючи потреби людини з інвалідністю.

“Вважаю, що краще замість мізерної виплати надати людині якісну соціальну послугу і забезпечити її економічну самостійність. Це набагато ефективніше”.

Також за даними відомства, через війну середній вік українців з інвалідністю став нижчим.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні